Nyårskrönika 2011

1 januari 2011 1 januari 2011


Nyårsnatt i Stockholm

1 januari kl.00.00

 

 

Jaha, så var ännu ett år till ända och ett nytt kapitel kan börja skrivas.

Vet inte om ni noterat "färgerna" i nyårskartorna? Sedan jag började med dessa nyårskrönikor 2006 är det bara förra årets karta som varit helrött? De röda färgerna symboliserar "energi" eller "aktiviteter" o "händelser" o de gröna avspeglar mer ett harmoniskt tillstånd. Ser vi spontant tillbaka på 2010 med alla dess röda energier kan ni nog hålla med om att det "hänt" en hel del. Haiti, vulkanaska, skogsbränder, översvämning i Pakistan, jordskred, gruvan i Chile, sverigedemokrater och nu snökaos över hela landet...

Inför årets prognos ser det lite mer balanserat ut. Man kan väl kalla det för "ömsom vin, ömsom vatten" i alla fall. För att inte bli för mångordig och långrandig skall jag försöka dela upp analysen med tydligare förklaringar, steg för steg.

Som helhet finns det två större tendenser. Solens aspekter är tuffare medans månens är mer tvetydiga. Detta tolkar jag som att det blir lite tuffare för män än kvinnor under året. Solen symboliserar både Kungen och regeringen men även den fysiska hälsan och här finns både stark ansträngning och en viss trötthet eller sjukdom. Jag tror det krävs ett stort mått av disciplin för att hantera detta och framgång för män kommer inte om inte det finns stor självdisciplin eller förmåga att hantera ansvar.

För kvinnor verkar det desto bättre. Månen i Skorpionen tyder på både starka och intelligenta kvinnor som är både omsorgsfulla och självständiga. Tolkar detta som att det går bättre rent ekonomiskt för kvinnor men även att generösa och idealistiska kvinnor kommer i rampljuset. Kanske en tjej vinner Melodifestivalen (?).

När det gäller kärlek och relationer tycker jag det ser spännande ut. Då både Månen o Venus bildar stor harmoni (Trigon) till både Jupiter o Uranus i Fiskarna, pekar det på lyckosamma relationer med stor hängivenhet och välvilja, men samtidigt ligger Neptunus och suggererar illusioner. Detta antyder att det kan vara lättvindiga kontakter som inte alltid är så realistiska. Dessa pekar ibland på besvikelser om de inte är baserade på realism eller förnuft. Ett gott råd: Längre eller varaktigare relationer kan få ett uppsving men eventuellt nya relationer måste omprövas för att bli stabila.

Merkurius i Skytten i bra kontakt med Saturnus i Vågen tyder på synnerligen bra förmåga att planera och bygga upp nya idéer på sikt. Tanken är både positiv och optimistisk men även baserad på realism och diplomati. Överoptimister och spekulanter göre sig ej besvär, detta är bättre för den kloke som planerar mer långsiktigt. Utbildning och skolväsende kan sakta komma att förbättras men även med en liten dos av auktoritet och disciplin. Detta låter som rena mardrömmen för alla flummare och pedagoger som brukar "laissez-faire"? (Fotnot: Laissez-faire en pedagogisk avart där eleverna bestämmer det mesta...)

Jag tolkar denna Merkurius som väldigt bra för både seriösa studier och en realistisk förmåga att föra fram ett viktigt budskap? All kommunikation ser ut att stabiliseras och detta är även bra för både längre som kortare resor o transporter. Publikationer och massmedia gynnas klart av detta, om det handlar om positiv information.

Venus kan i sig leda till intensiva relationer men även ekonomin kan expandera på ett nästan överdrivet exalterat sätt. En billig gissning är ofantliga bubblor på börsen som kanske inte brister förrän 2012? Fenomenet "tur" är ett understatement men det är givetvis enbart för personer som har denna energi inbyggt. Kan detta måhända vara världsekonomins dödsryckningar? (EUROKRISEN under hela året)Dvs en enorm plötsligt högkonjunktur inna det definitiva sammanbrottet - som bara "måste" komma förr eller senare. Förlåt min pessimism, men världsekonomin KAN INTE expandera med den politiska oro och sociala misär som råder, nu även i "välfärdens Mekka" USA.

Mars som symboliserar kraft och aggressivitet ligger tyvärr i usel kvadratur (spänning) till Saturnus och detta tyder på både hårdnackade förhandlingar och en ren grymhet och sadism mellan olika parter. "Världskrig" är väl att ta i, men konflikter kommer garanterat att blossa upp där det råder olika former av förtryck och "kontroll"? Gissningen denna gång rätt lätt: De resterande självutnämnda diktaturerna Kina, Nordkorea, Iran o några fler (?) kommer uppenbarligen att få det hett om öronen. Denna kraft är alltså både destruktiv och bitter och leder knappast till förbättringar på diplomatins område. Symboliskt kommer äldre auktoriteter att "avgå" eller bli "avsatta" (Mobarak, Khadaffi) och detta får vi väl ändå tolka som något positivt? (Som när de störtade Rumäniens diktator o gamla shahen av Iran) Här fick vi den "arabiska våren" med Tunisien, Egypten, Libyen och Syrien bl a.

Jag brukar inte "måla fan på väggen" men de stjärntecken som kan fara mest illa av detta är främst Vågen och Stenbocken, liksom sekundärt Kräftan o Väduren, eftersom denna energi aktiverar dessas energi och vitalitet på ett nästan frustrerande sätt. Bland idrottsmän (inte kvinnor) kan dessa tecken råka ut för allt från skador till överfall - faktiskt. Jag tycker vi redan sett en tydligt ökande våldstendens inom flera idrotter, exempelvis fotboll och ishockey, därav min oro. Ishockeydebatten hård med flera hjärnskakningar och svåra skador.

Jupiter symboliserar tackolov goda förändringar, denna gång inom både vården och omsorgen. (Carema?)Tydliga förbättringar kan bli aktuella liksom framgång för många Fiskar inom arbetslivet. Tror även att vår nation kan ha flera framgångar på olika plan, eftersom Sverige har just Jupiter och sin Måne i Fiskarnas tecken.

Ett litet bonustips. För dig som har någon viktig faktor; Sol, Måne, Ascendent eller liknande i Fiskarna kan denna energi generera stora, positiva förändringar och förbättringar. Det är ofta vanskligt att peppa upp Fiskar, för de tappar ofta fotfästet och lättar nästan av sina illusioner och förväntningar, men denna gång måste jag ge en stark rekommendation vad gäller just drömmar, förväntningar och önskningar. Inte för att allt man rör vid blir till guld, utan mer för att det faktiskt skulle kunna löna sig med olika former av affirmationer och positivt tänkande.

Jupiter o Uranus samverkar dessutom positivt i Fiskarna och detta tolkar jag som mycket bra för kreativa människor såsom konstnärer eller musiker. En ökad medmänsklighet kan man väl hoppas på, liksom ett större andligt engagemang, kanske med större fokus på lidande och hjälporganisationer?

Saturnus ligger liksom förra året kvar i Vågen och detta kan ha flera olika betydelser. Då Saturnus betecknar äldre personer och auktoriteter verkar dessa både sjuka och frustrerade och jag tror vi får se många äldre auktoriteter komma på fall, eller helt enkelt dö. (Osama bin Laden, Khadaffi) En lite vild gissning är att kanske någon despot eller maktmissbrukare kommer i skottgluggen? Då Saturnus ligger under horisonten hämmas all spontanitet och samarbete och jag tror det blir mycket svårt att förhandla fram olika avtal. Här är det kallhamrad fascism som gäller, inte samarbete.

Uranus i Fiskarna kanske pekar på nya medicinska upptäckter eller rentav nya förbättrade metoder till läkedom och healing? Fiskarna styr ju både empati och altruism o här kan många förbättringar ske, som ett resultat av ren välvilja och uppoffring. En liten kuriosa; Eventuellt kan unga, originella barn komma i rampljuset. Kanske äntligen villkoren för ensamma, utsatta barn förbättras? Liksom givetvis alla former av icketraditionella familjekonstellationer, typ fosterfamiljer.

Neptunus är lite diffus och inte i fokus. Tolkar detta som att besvikelse kan förekomma hos en del auktoriteter (Juholt), kanske rentav sjukdom hindrar ledarskap? Då Neptunus energier ändå är väldigt positiva bör man inte överdriva denna tendens.

Pluto ligger fortfarande i början av Stenbocken och tangerar både MC och Ascendenten i Sveriges karta. Detta pekar på både ökat hot från omvärlden och vissa påtryckningar utifrån landets gränser, liksom en ökad risk för attentat, lik självmordsbombaren i Stockholm nyligen. Tyvärr.

Det blev visst lite mycket det här. Trots min ambition att hålla nere resonemangen. Tycker dock ändå att det finns fog för både optimism och tillförsikt, trots de mycket frustrerande energier som finns med i bilden. Personligen tycker jag det känns lovande, eftersom detta gäller de områden i livet som vi kanske inte alltid tänker på, det andliga, konstnärliga o rent medmänskliga planet. Förhoppningsvis kan detta på sikt leda till en mänskligare och mera humanistisk värld att leva i? Alla organisationer som jobbar med "positiva energier" kommer ändå att få mer att säga till o det har man väl hoppats på i många år?

Ja, idag sitter eder astrolog redan på juldagen 25 december o knåpar ihop sin krönika och min förhoppning är att kunna släppa denna länken på nyårsnatten. Om nu inte stormar, elavbrott o kaos ställer till det för oss...

Anebo 25 december 2010

Jacob

Klicka på kartan till vänster för större bild