Nyårskrönika 2021

Nyårsnatt i Stockholm
(Sveriges huvudstad)
Fredag 1 januari 2021 kl.00.00
Livsväg 7


2020
När man nått brunnens botten finns bara en väg – upp!
Som en av mina söner skrev; ”2020 – dra åt helvete!” kan nog många hålla med. (Han var förgrymmad över reglerna inför Julen). När jag skrev förra Nyårskrönikan var jag fascinerad av all Neptunus som dominerade året. Trodde det skulle höja det kollektiva medvetandet till en mer andlig nivå, med djupare empati, mer förståelse för människans situation och en större omsorg helt enkelt. Att broder Neptunus har ett kollektivt inflytande på ”den stora massan” visste jag redan, då den inspirerar både konst, mode och musik, men baksidan av myntet rår ju även över allt som sprids genom luft och vatten, nämligen bakterier, virus och sjukdomar. Egentligen allt som kan suggerera vårt psyke på det omedvetna planet, inbillningar, rädslor och obehagskänslor. Neptunus har alltid kopplats till sjukdomar, mediciner och sjukhus då det även symboliserar det ”12:e huset” med avskildhet och isolering (karantän) som följd. Vi har således två starka indikationer; både en ökad infektionskänslighet och en högre grad av ”isolering eller karantän”.
Neptunus även kan förvirra och leda till besvikelse, var det kanske inte så konstigt att det amerikanska valet blev en tragikomisk fars. Galningen ”A number One” hävdar ju fortfarande att han vann. Snacka om Neptunus självbedrägeri. Neptunus oklara budskap har uppenbarligen även lett till oklara restriktioner och regler och förbud. Vad är tillåtet och vad bör man undvika?
 
Neptunus ”besvikelse” och illusioner som brister drabbade ju inte minst all kommersiell verksamhet och ödelade både små och stora företag världen över. Flygbolag, turistnäring, restauranger och biografer. Högst klagar givetvis alla multinationella företag som förlorat miljarder i intäkter, därav politikernas dubbelspel med ”nedstängningar” och ”öppningar”. Arbetslösheten och fattigdomen har exploderat och det kommer sannolikt att ta många år innan alla samhällsfunktioner hämtat sig. En tanke som tidigt slog mig var alla de människor som redan ”innan” covid 19 och corona var sjuka. När sjukhusen blev överbelastade och gick på knäna av alla IVA-platser och smittorisk, var det de ”redan innan” sjuka och handikappade som blev drabbade, med inställda operationer och besöksförbud. Blev personligen drabbad då jag inte fick träffa min sjukgymnast utan fick nöja mig med en telefonkontakt. En sorglig tanke även till alla äldre som levt med rädsla för smitta och inte längre fått träffa sina anhöriga.
Nu är det december och detta bedrövliga år närmar sig äntligen sitt slut. Vi har fått lära oss många nya begrepp under året, som ”social distancing”, hålla avstånd, karantän och inkubationstid. ”Spritmissbruket” har slagit alla rekord och alltid är det ”någon” som tjänar på konsekvenserna. (Tillverkarna av handsprit). Handsprit går som smör i solen och ansiktsskydd på eller av visar tydligt vem eller vilka som ignorerar smittoriskerna. Fotbollsmatcher utan publik och hockeymatcher med max 50 personer och virtuella melodifestivaler? ”Ingen ordning på allting” som jag brukar säga. ”With sugar on top” har nu slutligen grävmaskiner invaderat vår lilla by Anebo för att lägga fiber, som vi väntat på i snart fem år. Mina stackars pensionerade hankatter (Koda 16, Zingo 16 och Zlatan 18) har vaksamt hållit sig inomhus, utom räckhåll för alla ”monster” på utsidan. Snacka om ”social distancing”. Min infart och trädgård är uppgrävd och de lyckades givetvis även kapa min el en morgon så jag fick vänta på kaffet i mörkret här inne.
 
2021
Vad har vi då att vänta av nästa år, 2021? Ja, inte kan det bli värre eller sämre i alla fall. Den stora huvudrollen Neptunus är fortfarande med i bilden men kanske inte lika framträdande.
Ser man till Solens position i Stenbocken så är det endast gynnsamma större förändringar vilket tyder på mer konkret organisation. Kanske tydligare regler och bättre information rent globalt? Månens position i Lejonet har flera intressanta indikationer. Tänker spontant på ”starka kvinnor” som kan komma i fokus men även på barns utsatthet. Månens opposition till den starka konjunktionen mellan de största drabanterna Jupiter och Saturnus i Vattumannen har flera olika betydelser. Konjunktionen pekar positivt på ett mäktigt humanistiskt inflytande med en avsevärd förhöjning av det kollektiva medvetandet. Ett större globalt tänkande och en tydligt demokratisk inriktning pekar kanske på bättre samarbete mellan länder? Humanister och världsmedborgare får större inflytande, vilket sannerligen kan behövas med tanke på de senaste årens ökade nationalism och inskränkthet med maktfullkomliga diktatorer i Ungern, Turkiet, Brasilien och USA.

Jupiter och Saturnus går båda nu i december in i Vattumannen. Jupiter var där senast i januari 2010 och Saturnus i januari 1994. Senast de båda var samtidigt i Vattumannen var 1961 men då inte på samma plats (i konjunktion).  Denna konjunktion räknades förr som ”The King is Born” då den kopplades till Jesus födelse i Betlehem, men då i Fiskarnas religiösa tecken. Nu lever vi i en högteknologisk Vattumansålder där ”The Age of Aquarius” kanske äntligen kan börja ta form? 2.000 år av religioners inflytande skall nu transformeras till en större social medvetenhet, frekvenshöjning och ett större globalt medvetande. Onekligen spännande med tanke på den sociala misär som brett ut sig i efterdyningarna av pandemin. Inget ont om Stenbocken men Vattumannen är rebellen jämfört med den konservative generalen och kanske även politiska reformer leder till en ökad demokratisk världsordning?

Månens placering i Lejonet (och omvänt Saturnus i det 4:e) och dessutom i det 10:e huset kan komiskt nog indikera mera arbete ”i hemmet” vilket är något vi redan vant oss vid. Tror dock kvinnor kommer att få ett större inflytande under året, både ansvarsfulla, äldre och yngre självständiga. Konjunktionen hamnar dock i ”hemmets hus” vilket kan leda till både bättre villkor och mera restriktioner? Vi får nog vänja oss vid ännu ett år av vissa begränsningar men öppenheten dock större liksom toleransen med Vattumannens inflytande.

Merkurius i Stenbocken ligger tacksamt stabil med endast ett lätt positivt inflytande från Neptunus. All kommunikation liksom dagliga resor kommer att präglas av mer tydlighet och restriktioner accepteras lättare. En viss ökad inspiration kan tänkas men med en mer realistisk inriktning? Kanske konstnärliga mer konkreta idéer? Logik och förnuft präglar diskussioner med både inlevelse och förståelse.

Venus i Skytten lätt instabil och ömtålig vilket kan innebära att både ekonomin och kärleken kan bli lite oregelbunden. Inga separationer av permanenta relationer men missförstånd och lätt besvikelse kan förekomma. Nya oväntade romanser under året präglas mer av tomtebloss än stabilitet och utan att låta moraliserande så är det mer nöjen än allvar i relationer som påbörjas. Easy come – easy go. Ekonomiskt styrs året fortfarande av Mars och Plutos impulsivitet och ilska, vilket jag tolkar som mer frustration än optimism när det gäller samhällsekonomin. Pluto dock mer avskärmad detta år vilket påvisar hela världens återhämtning från pandemin. Saturnus låg närmast Pluto i september och Jupiter passerade Pluto för sista gången denna gång (nästa gång 2033) i mitten av november, vilket klart pekar på att i alla fall kulmen torde vara nådd? Pluto kopplas alltid till samhällsekonomin och denna låg ju i en nästan exakt konjunktion med den begränsande Saturnus förra nyårskrönikan. Klockrent!

Mars placering i Väduren i det 7:e huset är extremt ömtålig. Kvadraten till Månen ökar otålighet och ilska inom relationer och samarbete kommer att vara präglat mer av spontanitet än tålamod. Mars kvadrat till Saturnus hämmar energin och visar på att de restriktioner vi fått lär hålla på ett tag till. Detta fokus ligger tyvärr även på hem och äldreboende. När det gäller relationer blir väl rådet att hellre fria än fälla och ge mer frihet än inskränkningar. Frustration är uppenbar och detta är väl en av många märkliga konsekvenser av den pågående pandemin. Även våldsbrottslingar och kriminella drabbas ju av pandemin.

Den viktiga slutsatsen blir dock ändå att den stora konjunktionen mellan Jupiter och Saturnus symboliskt dominerar det kommande året 2021. Funderar man över effekterna kan man hitta många olika betydelser eftersom den hamnar i Sveriges 4:e ”hus” som både handlar om ”folket” och ”familjen” på olika plan, men även ”kvinnor” som får en viktigare roll än just ”männen”. Kombinationen indikerar både ”framgång genom ihärdigt arbete” och ”disciplinerad frihet” vilket gör det lättare att acceptera vissa begränsningar och restriktioner. Begreppet ”framgång” kan egentligen bara uppnås genom just ”hårt arbete och tålamod” och detta gynnar alla som håller fast vid sin plan eller ”nyårslöfte”. Vanligtvis brukar jag inte rekommendera för många ”förändringar” om det inte finns resurser eller förutsättningar, men här finns flera signaler om att olika typer av förändringar kan bli gynnsamma, exempelvis förändringar i hemmet eller eventuellt en flytt?

Brukar heller inte tycka om att spekulera i specifika tecken som detta kan gynna eller inte, men helt klart ses en betydande framgång för både Stenbocken och Vattumannen om ni nu råkar ha några viktiga punkter där. Månen i Lejonet ligger visserligen i fokus (starka ledande kvinnor) men generellt gynnas Vattumannen och Stenbocken av båda könen under 2021. Plutos minskade inflytande innebär helt klart minskade ”dödstal”, även om vi lär få leva med många stramare regler ännu ett år.
För ett år sedan hade jag själv inte en susning om dessa globala effekter, men under januari såg jag märkligt nog två olika dokumentära serier om globala pandemier där de krasst konstaterade att det inte var en fråga om OM det skulle ske utan om NÄR en global pandemi skulle bli aktuell… (Finns på Netflix)

Sammanfattningsvis måste jag ändå våga påstå att det finns all anledning att försöka se ljust på det kommande året. Vändningen i december med vaccin ger många en lättnad och större tillit till kommande månader och även lite extra energi att orka fortsätta kampen, med karantän, isolering och påtvingad ”ensamhet” för många.

Ett riktigt Gott och Godare Nytt År önskar jag er alla som kämpat med detta historiskt fruktansvärda 2020 som vi alla lär minnas med rysningar.

Jacob i december

 

Detta som följer skrev jag i augusti

Paradigmskifte = enkelt uttryckt - globalt har människan tvingats förändra sina attityder till både varandra, sitt umgänge och sina strategier för att överleva - pga detta ännu så länge livsfarliga Coronavirus covid 19.

Inte hade jag väl en aning om magnituden av detta djupa Neptunusinflytande som fick hela världen att bli "smittad" av ett ännu så länge obotligt virus. En hel värld som "stänger ner" med ekonomisk kollaps som följd och en global ångest över människans existens. Som taget ur spelvärldens olika scenario där ett globalt virus hotar hela mänskligheten (Resident evil dataspel franchise). Naiv som jag är så lyfte jag fram människans empati, omsorg och kärlek till sina medmänniskor och detta har ju onekligen stått i centrum i år med alla bilder av rymddräkter och sköterskor som "hjälpt" smittade. I sveriges karta la jag fokus på främst "äldre" och de fick ju verkligen hamna i fokus.

Jag ämnar varken spekulera eller komma med löften, men precis som för drygt 100 år sedan (1918) så tror jag ändå personligen att det kommer att ta lång tid innan "faran är helt över" - åtminstone tills det finns ett fungerande botemedel. Därför blir man lite skrämd av politikernas dubbelspel för att klara ekonomin och bilderna på vilt festande överallt. "The 1 % of the 1 %"? Ja, de naiva och enfaldiga lär ju stryka med först...

Därför lägger jag redan nu i augusti in kartan för Nyåret 2021. Det finns tack och lov tillräckligt med positiva signaler för det nya året för er som kan tolka.

Månen i Lejonet och Livsväg 7 bådar dock ändå för ett "bättre" år. "Starka kvinnor" med både generositet och ansvar kommer att ta över under året, tackolov.

Jacob, nymånen 19 augusti 2020