Nyårskrönika 2008

1 januari 2008 1 januari 2008

Nyårsnatt i Stockholm
1 Januari 2008
kl.00.00
(GMT: 31 december 23.00)
Stockholm
Kommentarer i blått inlagda
efterhand som året går.

 

 

När jag satt och reflekterade över tidigare prognoser slog det mig klart och tydligt. All utveckling innebär ständig förvandling. Dvs, det kommande året blir troligen mycket olikt det förra. Detta upprepas oftast i alla fall, även om man ibland får en känsla av att "gå och trampa i samma gamla hjulspår år efter år"...

Ser man tillbaka kan man ju undra lite? Hur såg prognosen ut inför 2001 egentligen? Hade man kunnat ana sig till det globala fenomenet den 11:e september i New York?
Minns inte. Min Hemsida fanns ju inte heller, hmmm.
Eller prognosen inför 2004? Ett år som avslutades den 26 december med den värsta globala katastrof som vi känner till i modern tid. Tsunamin i Indiska Oceanen.
Inför 2005 gjorde jag ju aldrig någon prognos men minns mycket väl att det såg otroligt "händelserikt" ut. Året hann knappt börja förrän vår kära Gudrun slog till runt hela mitt eget hus. Bor ju som bekant mitt i Gudruns distrikt. Minns oerhört tydligt hur det knottrade sig i håret i nacken, när jag mitt i natten satt utomhus o bara lyssnade till den tjutande stormen som verkligen röt i beckmörkret. Jag satt på läsidan av min stuga och hörde hur det brakade o knakade längre bort med jämna mellanrum när stora gamla tallar o granar gav upp. Kändes nästan som "the end of the world" under några korta dödsföraktande ögonblick. Underligt nog, skonades hela vår tomt, trots att vi har ett 30-tal stora gamla träd.
2006 däremot pekade ju på lite lugnare energier och en återgång till en mer konservativ energi. Antydde även en viss fokusering på ekonomin. Har ni redan glömt a-kassereglerna? Det gamla högerpartiet (Moderaterna) tog ju över riksdagsmajoriteten. Fotbolls-VM blev ju åtminstone en personlig triumf för mig, haha.

Nåväl, vad gäller då för det kommande året 2008?

Med Solen i trigon till Saturnus i Jungfrun kan man tro att det blir ett relativt allvarligt år, men Jupiters närvaro i Stenbocken förmildrar denna effekt och tolkas mer som positiv. Jag kan tänka mig att det innebär goda förutsättningar för globala förändringar med en balans mellan optimism och ansvar.
Jupiters närvaro ger en driven entusiasm med lättsam generositet i förhandlingar. En lätt sextil mellan Solen och Uranus indikerar även att förändringar lättare kan accepteras.
Med Månen i Vågen finns givetvis förhoppningar om lugn o balans hos människor, men känsla o förnuft verkar inte riktigt mötas. Känsligheten gäller främst kvinnor, eftersom Månen och Venus ligger i halvkvadratur. Kanske ledsna barn hamnar i rampljuset? Familj instängd i källare i 25 år i Österrike!Har fått tag på födelsedata för Josef Fritzl. Läste idag (6juli) att han kommer att bli rik på sin bok? Vilken värld?(Våldtäkts-hetsen mot Tito Beltran?) Det verkar troligare att kvinnor än män kommer i blickpunkten under året, med tanke på Månens placering i det 1:a huset. Månens trigon till Neptunus tyder även på konstnärliga eller omtänksamma kvinnor. Bra för all sorts helande, feminin energi. Mycket tyder dock på både sorg och förlust när det gäller kvinnor och/eller barn i Sverige. De två mördade barnen Max o Saga i Arboga. (27 aug) Massaker i finsk skola (23 sept)

När det gäller kommunikationer och/eller kortare resor, verkar det som det allt mer handlar om kommunikation i hemmen? Antar att det innebär att fler människor kanske sitter hemma o jobbar? Merkurius i 4:e indikerar hemmiljön. Merkurius sextil Uranus pekar även på en ökad användning av ny teknik. Troligen har vi inte sett toppen av high-tech-boomen än? Utvecklingen inom tv, datorer o mobiler rasar ju fram i ett kusligt tempo redan.

Vad jag mest bekymras över är den effekt vi fick en lätt försmak av härom dagen. (Benazir Bhutto)
Mars ligger i stort sett på exakt 0 grader i Kräftan med bara1 grads avvikelse till en exakt opposition till planeten Pluto i slutet av Skytten. (Den är aktiv igen runt 7 mars)
Även om jag inte är bekymrad för egen del, så vet jag av bister erfarenhet att detta är en mycket kraftfull kombination. På det större globala planet kan det innebära både vulkanutbrott och jordbävningar, men de sociala effekterna kanske ändå är lite värre. Här ökar tydligt aggressiviteten mellan människor med olika åsikter och kusligt nog även i religiösa frågor, eftersom oppositionen ligger mellan det 3:e och 9:ehuset. Det 3:e rör ju vår intellektuella förmåga och det 9:e berör vår inre övertygelse, ex religiositet och moral. Detta skulle ju kunna antyda rent våldsamma konfrontationer mellan olika politiska intresseinriktningar, men tyvärr även mellan religiösa rörelser. Den ökade polariseringen mellan Väst o det nya Ryssland, efter konflikten i Georgien o Sydossetien. Hörde av Mikael att religionskrig sannolikt kommer att förekomma?
Dessvärre måste jag även ta med i beräkningen en viss ökad frekvens av olyckor i luften. Spanien-augusti. Afganistan-aug. Både Mars och Pluto ligger i kommunikationsområden och även Jupiter (långa resor)är här inblandad. Den enda ljuspunkten verkar vara att sjöresor är säkrare, eftersom Neptunus är i stort sett helt neutral.

Jag tänker inte ta med några speciella personer i detta resonemang, men kan mycket väl tänka mig att någon synnerligen välkänd person kan få det hett om öronen. Mars starka opposition attackerar just mycket välbärgade eller mäktiga personer med tydligt inflytande. Kanske någon känd politiker eller finansman råkar illa ut?
Givetvis en klar koppling mellan våld och ekonomi = Rån. Hörde att antalet rån slagit rekord nu i januari.
(Mars-Pluto). (28/1)

Då många gärna frågar mig om ekonomi får jag väl ta bladet från munnen, denna gången på allvar.
Med 2:a husspetsen i Skorpionen, Venus alldeles i slutet av det 2:a i halvkvadratur till Månen (som styr ekonomi), Pluto (som här styr det 2:a) opposition till Mars, så pekar tyvärr alla tendenser mot en otroligt instabil och våldsamt pendlande ekonomi? Tycker jag låter som rena börskraschen? Nu säger experterna att dagens valutahandel inte kan krascha, men "fan trot"... Är det någon mer än jag som hört rapporterna om den dåliga världsekonomin och om "dollarns" usla värde?
Skall kolla upp 1929 års krasch - (BÖRSKRASCHEN på Wall Street var "den svarta torsdagen" 24 oktober 1929 OCH fortsatte till tisdag 29/10-29)
Katastrofår hittills på Börsen. Trots att Januari alltid är en "stark" månad.(14/1-08) (Ekonominyheterna)
Amerikanska riksbankschefen kom med mycket dyster prognos o antydde lågkonjunktur? (19/1)
REKORDRAS på Asien- och USA-börsen påverkar även EU o Sveriges OMX (21/1) / FULL-Måne 22/1!

Någon som noterat "Finansreligionens Kollaps" på Wall Street i USA? (23 sept)
Spekulationer kommer garanterat att slå fel och det kommer att uppröra många människor, denna gång även s.k. mäktiga eller redan rika personer, (tackolov?).
Troligt är, hur tokigt det än låter, att tur inträffar på osannolika vis. Kanske rekordutdelningar på tips, lotto eller andra spelformer?(Robert Harris Rekordvinnare i USA: 270 miljoner dollar/1,7 miljarder. 23/2)
Personligen anser jag att man skall vara ytterst försiktig när det gäller nyinvesteringar eller spekulationer.
Jag kommer att vara mycket försiktig och hellre försöka göra mig fri från skulder och förpliktelser, än skaffa mig nya. Kanske bankrån, hehe?

Vet inte om ni uppfattat denna prognos som något pessimistisk? Det känns som om det saknas något i alla fall. Kan ju tyvärr inte utlova några stabilare energier när det gäller kärlek, men Venus i Skytten tyder i alla fall på en del romanser under året. Om de sedan utvecklas till mer seriösa relationer återstår att se.

Avslutningsvis kan man väl bara hoppas på, att detta blir min sämsta prognos hittills? Dvs, att jag har helt fel i allt. Det vore väl skönt? Även om här antyds både katastrofer och våldsamheter, kan man ju hoppas att det inte drabbar oss själva. Håll hårt i plånboken och gör dig inga orimliga romantiska griller så behöver inte allting gå åt skogen.

Även om jag tror att dessa starkaste energier mycket väl kommer att drabba jorden kanske det ännu en gång blir de fattigaste som drabbas? Dock, ni vet väl att man fortfarande väntar på the big one - jordbävningen i Kalifornien?

Jaja, ord och inga visor denna gång.

Jag vill ändå önska er alla ett Gott Nytt År 2008
Får väl hoppas att det nästa år blir en helt annan och bättre prognos?

Jacob
i Anebo
28 december 2007

 

Klicka på kartan till vänster för större bild