Nyårskrönika 2010

1 januari 2010 1 januari 2010

 

Nyårsnatt i Stockholm

1 januari

kl.00.00

 

 

När jag idag 17 januari sitter och skriver min Årskrönika har det nästan gått tre veckor in på det nya året. Det är i alla fall ett rekord i sig. Brukade förr försöka att lägga upp den under nyårsdagen men denna gång ville jag både ha lugn och ro och kunna känna mig avslappnad under själva processen. Därav den långa väntetiden.

Om ni jämför tidigare års kartor kan ni snabbt se att det är uteslutande "rött" i kartan. Rent statistiskt brukar det vara en jämn fördelning mellan grönt o rött men denna gång alltså enbart rött. Som grundregel brukar jag säga att de röda aspekterna indikerar energi och aktivitet medan de gröna mera symboliserar ett flöde eller tillstånd, även en förutsättning att agera, dvs talang. Denna totala dominans av röda energier borde ju då innebära en massa olika "händelser" och aktiviteter? Jodå, sannerligen. Vet inte om ni noterat det, men det var dessutom Fullmåne under nyårskvällen..... Kanske det "röda" har ett symboliskt värde för det svenska valet i september? Om man med rött tolkar aggressivitet och upphetsning stämmer det.

Kartan som helhet kännetecknas dessvärre av motsättningar mellan män o kvinnor (fullmånen) men det kan även tyda på en krass återgång till ett mer konservativt beteende. Könsrollerna kanske blir tydligare och den demokratiska processen kanske stannar av en aning under året? Detta visar klart på en återgång till striktare och tydligare åsikter, vilket dessvärre gynnar "gamla" krafter i samhället. Även rasism är ju tyvärr ett uttryck för ett mer inskränkt synsätt. De s.k. polariteterna i samhället blir starkare, klyftan mellan rika-fattiga, starka-svaga ex. Sverigedemokraterna in i riksdagen = återgång till konservativa krafter.

Underligt nog har Månens placering i Kräftan en stark koppling till Kronprinsessan Viktoria, som är född i Kräftans tecken. De skall ju gifta sig den 19 juni i sommar. Utöver detta har inte Månen några starkare aspekter. Oppositionen till Solen är ju stark nog. En 135-gradersaspekt till Jupiter i det femte huset tyder ju även på en överdådig fest av nåt slag. Denna kan även tolkas som överdriven och slösaktig när det gäller ekonomiska villkor, men med både Venus och Merkurius i Stenbocken mildrar detta avsevärt. Rent ekonomiskt tyder det på en åtstramning av ekonomin och försiktighet är definitivt att rekommendera. Snarare innebär detta snålhet och ett begränsat synsätt när det gäller spekulationer av olika slag. Så ekonomin lär knappast expandera likt en festprisse på börsen. Jag skulle snarare rekommendera att beta av gamla skulder och amorteringar hellre än att hoppas på överflöd o lyx. Inget bra år för Pokerspelare således. (Ursäkta cynismen)

När det gäller Merkurius i Stenbocken har även den en svag aspekt till Mars i Lejonet. Detta brukar innebära hetsighet och aggressivitet i debatter och det troliga är väl att den politiska debatten kommer att präglas av en ytterst aggressiv pajkastning från alla håll. Hetsen gentemot Sverigedemokraterna. Tyvärr indikerar detta även mycket bråk o gräl mellan ungdomar. Även pessimism ifråga om diskussioner som rör familjen eller hemmet. Våldtäktsdebatten - hets mot offret.

Venus i Stenbocken har både oppositionen till Månen samt en kvadratur till Saturnus i Vågen. Även en kvadratur till Ascendenten i Vågen. Detta kan tolkas positivt när det gäller kärleksrelationer, men de bör i så fall baseras på förnuft och absolut trogenhet. Stenbocken tolererar inga som helst avvikelser från vare sig ansvar eller solidaritet inom äktenskapet/relationen. Det troliga är ändå att denna kombination tyder på svårigheter och utmaningar som kräver stort tålamod från båda parter i en relation. Detta gäller alltså relationer som "inleds" under det kommande året, inte redan permanenta relationer. Ex Julian Assange - våldtäktsanklagad. De redan existerande relationerna kanske ställs på prov och antalet skilsmässor ökar nog men som regel "händer" det inte så mycket i relationerna med dessa energier, utan det kanske rullar på utan något oväntat.

Mars i Lejonet kan innebära att fysiskt starka personer kan bli uppmärksammade, men tyvärr inte på ett positivt sätt. Svenska soldater dödas i Afganistan. Då den ligger i det tionde huset i kartan kan detta även tolkas som ett angrepp på myndighetspersoner eller chefer? Självmordsbombare i Stockholm. Kanske även politiker blir utsatta? Konflikt mellan Nord- o Sydkorea. Tolkar man aspekten ur ett idrottsligt perspektiv, då Mars symboliserar muskler o kamp, indikerar detta tyvärr även gräl o konflikter. Vad månne detta innebära för Vinter-OS nu i februari eller fotbolls-VM i Sydafrika i juni? Hoppas det stannar vid ordkrig. Personal strejkade under fotbolls-VM.

Jupiter i Vattumannen ligger i konjunktion med Neptunus i det femte huset och detta borde ju vara bra för "barnen" i samhället, då det femte huset representerar föräldraskapet och auktoriteter i samhället, även skolorna. Här finns gott om idealism men även en mycket stark medkänsla för alla individer. Detta kan även tolkas som att hjälpsamhet och omtanke får en större betydelse i samhället. Kanske hjälporganisationer eller Cancerfonden eller Rädda Barnen får bättre villkor? Rekordhjälp till Haiti. Jupiter och Neptunus samverkar även när det gäller resor och det kan visserligen vara bra för långa resor men även tyda på en ökning av antalet resor, både till sjöss och i luften. Tyvärr måste jag väl ta ett litet exempel till. Då denna konjunktion ligger i det femte huset så kan tendensen att överdriva leda till excess när det gäller nöjen o droger. Tycker jag mest liknar en fest som Woodstock -69 eller kanske ett globalt fenomen som Life Aid eller i bästa fall förhandlingar för hela mänsklighetens bästa? Har redan sett en antydan om detta efter katastrofen på Haiti för bara några dagar sedan. (Brangelina skänkte 1 miljon dollar till Haiti)

Saturnus då? Suck. Denna gång hamnade den i Vågen, alldeles i närheten av Sveriges Ascendent. Detta är ju Sveriges ansikte mot omvärlden och det är definitivt ingen positiv aspekt. Julian Assange - våldtäkt i Sverige. Här kan Sverige tendera att isolera sig och visa taggarna utåt i samarbete med omvärlden, likt en orubblig despot som inte vill ha någon insyn i sina inre angelägenheter. Detta främjar ju inte samarbete med andra länder och det kanske även inverkar hämmande på landets export-import? SAAB lär ju knappast gynnas av denna tendens tyvärr. Då Saturnus representerar äldre människor kan dessa komma i blickpunkten förvisso, men tyvärr inte på ett positivt sätt. Kanske ovanligt många äldre kvinnor avlider under året? "Kändisar" alltså, inte din mormor. Saturnus påtagliga inflytande indikerar även det ett större inflytande för de konservativa krafterna i samhället. Nyliberalismen med sin A-kassa, sin utförsäkring och sin misslyckade "det skall löna sig att arbeta"-filosofi får nog inte bara bita i det sura äpplet. I debatten idag verkar det även som att de tvingas äta upp hela äppelskrotten, med kärnhus o allt. Har ni lagt märke till hur det allt oftare talas om människor som lider, är sjuka eller har det svårt? Detta är exakt ett sådant fenomen som Saturnus på Ascendenten symboliserar och detta borde ju snarare öka än minska under året. Skall jag ta bladet från munnen så är denna aspekt tyvärr en av de allra värsta att analysera. De få, tackolov, personer jag personligen mött i livet, som har denna aspekt i sina födelsekartor är extremt frustrerande att ha att göra med. De kan vara maniska, manipulativa, despotiska, dominanta kontrollfreaks som kräver absolut lydnad o respekt, typ gamla Kungar eller diktatorer, hehe. Jag minns speciellt en person jag mötte under en kurs för drygt tjugo år sedan. När jag försökte beskriva denna aspekt i hennes horoskop för hela gruppen tappade hon helt besinningen. Hon blev galen o skrek att jag inte var klok i huvudet och "vem fan tror du att du är?" Jag blev givetvis både chockad och generad, för hela gruppens räkning, men fick senare veta att tyvärr var min beskrivning fullständigt korrekt. En väninna till henne bekräftade detta för mig i smyg efteråt o kunde bara konstatera att min analys stämde till 100%. Gissa vad hon jobbade med? Hon var en slags kontrollant som godkände vissa säkerhetsföreskrifter, om jag inte minns fel. Snacka om Saturnus. En annan aspekt av detta är som jag redan nämnt äldre människor och pensionärer. Kan man gissa att äldrevården kommer i fokus - igen? Det enda positiva med denna energi är väl att man mycket väl kan åstadkomma resultat, men inte på kort utan på längre sikt. Det som gäller för att lyckas med allehanda projekt är att man har "kött på benen" och en saklig, realistisk och mycket noga genomtänkt strategi. Fuskare, svindlare, bluffare o bedragare lär inte få mycket gjort, hehe. Inte lyckas i alla fall.

Uranus i Fiskarna i det sjätte huset är underligt aspektlös. Endast en svag liten sextil (som inte syns på kartan) till Merkurius i Stenbocken. Detta tolkar jag dock ändå positivt när det gäller arbete och hälsa. Det sjätte symboliserar både arbetsmetoden och den personliga hälsan och detta kan innebära smärre förbättringar eller åtminstone förändringar som är gynnsamma. Här finns ju trots allt möjligheter att både må bättre och att förbättra sina arbetsmöjligheter. Denna placering ligger även på Sveriges Måne i horoskopet och detta förstärker definitivt kvinnors ställning i Sverige, typ Viktoria? Är det fler än jag som noterat att Mona Sahlin är Fisk? Hoppas Toblerone och P-böter hör till det förflutna nu.

Återstår bara Pluto i Stenbocken. Neptunus analyserade jag i samband med Jupiter. Tyvärr bildar Pluto o Saturnus en kvadrat under större delen av året och detta kan innebära stort lidande för "folkmassor" runt hela världen. Vulkanen på Island drabbade hela Europa. Haiti (200.000 döda). Rekordöversvämning i Pakistan. Jordbävning + Gruvan i Chile. Giftslammet i Ungern. Bränder i Ryssland. Oljeläckan i Mexikanska golfen (BP). Denna liknande energi var verksam under större delen av 60-talet och då hade vi ju morden på både bröderna Kennedy o Martin Luther King, Vietnamkriget, Ungernkrisen o Pragvåren -68, bl a. Vad detta skulle kunna innebära för Sveriges del vågar jag knappt gissa. Då denna ligger i aspekt till Ascendenten kan det visserligen innebära konflikter med omvärlden, men "lidande" kan ju förekomma även inom rikets gränser. Kanske i det tysta eller fördolda? Kanske dyker det upp saker från det förflutna ur garderoben? WIKILEAKS??? Kanske pinsamma sanningar uppdagas och avslöjas? Boken om Kungens tidigare bedrifter? Skall onekligen bli intressant.

En sak som inte syns i denna karta för nyårsnatten är den enorma konjunktionen mellan Jupiter o Uranus under stora delar av året o denna samverkar även med Saturnus och Pluto, vilket ytterligare förstärker fenomen som "stora, oväntade förändringar" och detta gäller alltså hela vår värld. Personligen tror jag att jordbävningen nyss i Haiti bara var en försmak av vad som komma skall detta ödesmättade 2010. Uranus är ALLTID inblandad vid både vulkanutbrott, jordbävningar och jordskred.

Ja, tyvärr blev det mer ord än visor denna gången och jag kan bara hoppas att jag denna gång är ute o cyklar med huvudet under armen? Aldrig har jag väl tidigare analyserat en mera pessimistisk prognos i alla fall. Om man vågar orka reflektera över dessa premisser så ser man kanske ändå nödvändigheten av att "något" måste hända snart som förändrar våra politikers kortsynthet och oförmåga att samarbeta på de viktiga plan som påverkar hela vår världs framtid. Se bara på Klimatkonferensen som blev ett stort fiasko, trots skyhöga förhoppningar och ett helhjärtat engagemang från massor av människor. Hoppas kan man ju alltid. Min slutsats blir ändå att detta viktiga 2010 kanske innebär startskottet för ett utökat internationellt samarbete över alla gränser? Jorden är ju annars på väg mot en global katastrof, när det gäller mänskligt lidande.

Slutligen önskar jag Dig ett Gott Nytt År, trots mitt eget sätt att åtstrama ekonomin, genom min stundande rekordhöjning av arvodet.

Vid tangentbordet denna nollgradiga söndag 17 januari 2010

Jacob

Klicka på kartan till vänster för större bild