Nyårskrönika 2024

Nyårsnatt i Stockholm
(Sveriges huvudstad)
Måndag 1 januari 2024 kl.00.00
Livsväg 1

GOTT NYTT ÅR !!!!

NYÅRSKRÖNIKA 2024

2023

Vad hände 2023?

 Om 2020 var en global kollaps med karantän och miljoner döda så blev 2021 året då alla väntade på sin dos och hoppet sakta återvände, men knappt hade livet återvänt förrän ännu en dåre bestämde sig för att spela ”Risk” med den geopolitiska världskartan 2022, vilket fick förödande konsekvenser för både elpriser och en känslig valutamarknad i hela Europa. Många log åt mitt förlöjligande av NATO-processen, men idag vet vi bättre. Av feghet och politisk strategi ansökte Magdalena på tok för fort för en sedvanlig demokratisk process och ändå förlorade sossarna till högerkrafterna i valet 2022.

Idag, snart två år senare, kan man skratta åt de ovana statsmännen och kvinnorna som lekt regering. Någon som minns Ulfs slogan ”Nu får vi ordning på Sverige!”? Elstödet kom både för sent och åts upp av räntor och inflation. Bensinpriset blev inte sänkt 10 kr utan snarare 10 öre. Kärnkraft skall byggas ut, vilket tar minst 10 år och ändå finns idag inga företag som bygger ny kärnkraft. Varje kommun skall få ett eget fängelse (min överdrift) och alla medborgare skall bli angivare och misstänka alla konstiga människor. Ja, de kriminella lever idag i ett eget utopiskt drömsamhälle där de utnyttjar unga arbetslösa och outbildade människor som redan slagits ut i en benhård konkurrens om jobb och utbildningsplatser. Ungdomar tvingas bo kvar hemma hos sina föräldrar eftersom det inte finns lägenheter eller så är de få som finns för dyra. Alla kan ju inte lägga några miljoner på att köpa en liten etta i Stockholm. Skola, vård och omsorg har sålts ut på exekutiv auktion till högstbjudande och spekulativa finansaktörer har haft goda dagar. Logistiken i landet har även den havererat med kaotiska villkor för både tåg och flyg. Hur många gånger har man inte senaste åren läst om inställda tåg på grund av ett otal olika orsaker.

Har ni förresten hört att det fortfarande är krig i Ukraina? Idag är det mest livsfarliga debatter mellan företrädare för Hamas och Israel som styr nyhetsflödet och gud nåde den som vågar ta ställning. Min försiktigt opartiska inställning är ändå att båda sidor är lika ”skyldiga” till de vidrigheter som hänt.

”Ett mörkt år” sa kungen om 2023 och det är bara att hålla med. Gör här en kort sammanfattning över årets miniapokalypser;

Bombdåd mot moské i Pakistan 31 jan. Centerpartiet ny partiledare 2 feb. 6 februari 2 jordbävningar i Turkiet-Syrien. 28 feb tågolycka Grekland. Finland med i NATO 4 april. 13 maj vann Loreen Eurovision för 12:e gången… 2 juni tågolycka Indien. 25 juni olycka Gröna Lund. 23 augusti Indien landar rymdsond på månen. 8 september 6,8 jordbävning Marocko (2.600 döda). 10 sept översvämning damm Libyen (11.300 döda). 23 sept jordskred Stenungsund. 29 sept självmordsbomb Pakistan. 3 okt bussolycka Italien (21 döda).

Ett nytt inslag jag aldrig haft förut. Brukar ju ofta konstatera att ”alla dör” och 2023 var inget undantag.

In Memoriam: (Till och med 20 december) Fay Weldon författare blev 91 år. Lisa Marie Presley dotter till Elvis 54. Thomas Hellberg skådespelare 81. Burt Bacharach musiker 94. Raquel Welch skådespelare 82. Juha Valjakkala mördare Åmselemorden 1988 54. Ingvar Hirdwall skådespelare ”Beck” 88. Lasse Wellander musiker 70. Harry Belafonte musiker 96. Pugh Rogefeldt musiker 76. Per Åhlin tecknare ”Karl-Bertil Jonsson” 91. Inger Sandberg tecknare ”Lilla spöket Laban” 92. Tina Turner musiker 83. Stefan Nilsson musiker 67. Ralph Lundsten musiker 86. Jane Birkin sångerska ”Je táime” 76. Sinead O´Connor sångerska ”Nothing compares 2 you” 56. William Friedkin regissör ”Exorcisten” 87. Michael Parkinson programledare 88. Roger Whittaker musiker låten ”New world in the morning” 87. Per Gahrton fd partiledare Miljöpartiet 80. Michael Gambon ”Dumbledore nr 2 i Harry Potter” 82. Lasse Berghagen musiker 78. Matthew Perry skådespelare teveserie ”Friends” 54. Ryan O´Neal skådespelare ”Love Story” 82.

2024
Vad kan vi då vänta oss av 2024?
Ser man till kartan som helhet så tycks de ”röda” överväga knappt men det är egentligen en illusion. Solen i Stenbocken bildar alltid en röd opposition till MC vid midnatt och samtidigt en röd square (kvadratur) till ASC. Dock 6 röda och 5 ”blåa” (fast de är gröna i mitt dataprogram). Det positiva överväger dock eftersom vi får en stor Trigon (triangel) mellan de viktigaste symbolerna Solen, Månen och Jupiter.  

Sol Trigon Måne Trigon Jupiter – denna mäktiga kombination skänker både tur och framgång på flera olika plan under året. Dels ett bra samarbete mellan de manliga och kvinnliga energierna, vilket pekar på bättre samarbete mellan män och kvinnor. Även om framgång nås av båda könen så är den kanske mest fysisk för män och mera seriös på ett känslomässigt plan för kvinnor. Män som kan nå framgång präglas mer av optimism och en generös attityd än mer konservativa bakåtsträvare. Jag litar dock mera på kvinnor med inflytande under året eftersom de är mer omsorgsfulla och präglas av mycket stort ansvar för många människor. Så håll ögonen på ”kvinnor med stort inflytande” rent politiskt under det kommande året.

Utan att direkt blanda in kärlek så är denna kombination en vacker symbol för just balansen mellan Yin och Yang och det innebär främst en både mental och känslomässig balans i psyket. Detta kan även tolkas som en helande process för både män som kvinnor.

Månens position i Jungfrun pekar på en rationell och metodisk ambition som med lika delar optimism och ansvar kan ge stora framgångar under året. Dessa kvinnor har både humor och en lättsam attityd men tar även allt på största allvar och hänsyn till andra är viktigt.

Månens Trigon till Jupiter kan även innebära ett ökat resande, vilket ju kan tyda på större öppenhet och avslappning mellan länder. Månens kontakt med både Venus i Skytten och Saturnus i Fiskarna kan dock innebära starka känslor och lite lynnighet eller grinighet mellan kvinnor, eller mellan kvinnor och barn. Kan ju tolkas som att det kan uppstå många konflikter mellan kvinnor men även mellan pedagogiska personer, kanske inom förskola, daghem eller vanlig småskola (upp till årskurs 6). Jag vet även att det pågår en intensiv debatt just om skolor och hur undervisning skall gå till, exempelvis problem med mobiler, där jag vet att reglerna idag är mycket olika i olika länder och på olika skolor även i vårt land.

Både Merkurius och Mars ligger i Skytten och båda har en kontakt med Neptunus och detta kan tyda på intensiva diskussioner och rent av hetsiga gräl och debatter som inte leder till gott resultat. Skyttens frispråkighet och nonchalans kan bli ytterst impulsiv och det krävs mycket disciplin för att inte känslorna tar över det rationella. Kombinationen Merkurius-Mars-Neptunus är tragiskt nog en stark indikation på ”skjut först – fråga sen” och det bådar inte gott för den redan extrema våldsvåg som eskalerat senaste åren. Den likgiltiga machotendensen tycks tackolov inte drabba barn i alla fall.

När det gäller kärlek och relationer så verkar det bli rena berg-o-dalbanan under året. Venus i Skytten i början av det tredje huset (korta resor och skolväsendet) tyder oftast på snabba uppblossande amorösa äventyr, kanske under resa, men de blir tyvärr kortvariga och präglas av både ömtålighet och rädslor i det långa loppet. Visst kan kortvarig passion vara intensiv och spännande (Skyttar älskar att ta risker) men när allvar och ansvar kommer ikapp och verkligheten blir för tydlig så slocknar glöden.

En lite ovanlig tendens är dock aspekten mellan Venus och Saturnus (square). Denna kan peka på en viss åldersskillnad i relationen men även på att relationer som inleds tar tid på sig att både påbörjas och avslutas. Denna square eller kvadrat kan även innebära ”avsked” och att en längre relation kan vara på väg att avslutas.

En spännande tolkning av ekonomiska villkor är även här mycket tydlig. Här finns både möjligheter till plötsliga ekonomiska fördelar men även tendenser till en fortsatt åtstramning av ekonomiska villkor, så jag skulle nog vara försiktig med alltför impulsiva spekulationer. Optimismen ÄR stor under året med Jupiter i Oxen och även i det 8:e huset MEN Saturnus i Fiskarna bromsar och begränsar ”nöjeslivet” i 5:e huset och bromsar även eventuella amorösa ”chanstagningar”. Månen i Jungfrun styr även symboliskt våra ekonomiska villkor och square till Venus kan leda till onödiga impulsiva utgifter. Detta förstärks av Månens opposition till Saturnus som verkligen håller igen och bromsar alla ”löneökningar”. Snarare både hängslen och livrem. Liten kul hint – de enda som tycks ha lite extra flyt under året är kvinnor med humor och som dessutom är både verklighetsförankrade och logiska.

Mars kontakt med Merkurius i Skytten i det 3:e huset är tyvärr rätt olycksbådande för kortare resor och kommunikationer. Kan innebära både bråk och gräl på resor men även incidenter gällande olika transportmedel. Vågar knappt ens tänka på politiska debatter som väl mer och mer liknas vid den amerikanska cirkusen där allt är tillåtet och absolut inga moraliska gränser finns kvar.  Svårt att skilja politiska debatter från dokusåpor idag.

Jupiters sextil till Saturnus måste ändå tolkas som en ”God Karma”, dvs. det kan vara både en bra tid att så för framtida resultat såväl som att skörda resultat av tidigare ansträngningar. Men då skall det vara resultaten av flera års arbete. Jag måste ändå poängtera vikten av att det kan vara mycket lönsamt att våga ”Starta upp” olika projekt som kan ta åratal att utveckla och växa. Med Jupiter i Oxen i det 8:e är det ytterst gynnsamt med olika former av praktisk och ekonomisk investering (banker, försäkringsbolag) med resultat på lång sikt, inga snabba klipp detta året.

En märklig reflektion är att planeten Uranus är helt aspektlös. Dessutom retrograd fram till 27 januari på 19 grader i Oxen för att sedan gå fram till 27 grader i Oxen innan den blir retro igen 1 september. Går sedan inte in i Tvillingarna förrän i juli 2025. Skall man vara lite cynisk kan det tolkas som att det inte sker många förändringar under året men givetvis för er som har någon viktig punkt mellan 19 till 27 grader i Oxen. I nyårskartan ligger den dock i det 8:e huset vilket jag tolkar som ”oregelbundna inkomster” och en svajig konjunktur?  Det positiva kan ju betyda förbättringar och nya villkor när det gäller transaktioner, men tolkar hellre detta som att ”oväntade förändringar” kan vara både positivt för somliga och negativt för andra.

Slutsatsen blir ändå att de positiva tendenserna dominerar året. Visst kan det ske åtstramningar och begränsningar men investeringar på sikt kan komma att bli mycket lönsamma. Kärleken kan blomma men vissna snabbt och ”sitt hellre i båten” än stå och gunga i onödan bara för att du blir grinig.

Vill inte spekulera i galningarnas kartor för mycket. Kan ju alltid hoppas att de ryska soldaterna tröttnar eller att de får en annan ledning. Dessvärre är det inte bara i Ukraina det är en humanitär katastrof idag. Och till hösten är det val i USA igen.

Ja, nu blev det visst väldigt långt och omständligt i år men för omväxlings skull publicerat innan Nyårsnatten. Detta för att ni skall kunna planera era eventuella nyårslöften i god tid.
 
Gott Nytt Bättre År 2024
Önskar er astrologen i Anebo
December 2023