Nyårskrönika 2020

Nyårsnatt i Stockholm

(Sveriges huvudstad)

Onsdag 1 januari 2020 kl.00.00
Livsväg 6

Märkligt Decennium väntar oss
 

2019

2019 blev ett märkligt år. Inte mycket man vill minnas. Svensk politik, Brexit och cirkusclownen Trump ”äntligen” inför riksrätt. Folk föds, folk dör. Notre Dame i lågor och en katastrofal miljökonferens trots Greta Thunbergs nu 1,5 års långa demonstration med sitt lilla plakat. Protester i Chile och Hong Kong. Ännu en korrupt dåre blir president i Brasilien där Jordens viktiga lungor fortsätter krympa. Svenska politiker åker på kändisfest i Israel av alla länder? Kineser landar på månens baksida och ”Den ekologiska skuldens dag” inträffar tre dagar tidigare, 9 juli i år. Både Bengt Feldreich och Arne Weise somnar in och Julen blir sig inte lik.

 2020

För ett år sedan låg Saturnus nära Solen och bromsade upp progressiv kraft. ”En återgång till konservativa krafter” skrev jag i krönikan. Brexit-valet gav ju de konservativa ytterligare makt. Kommande år ligger Saturnus istället intill Pluto, men nästan utan kontakt med övriga punkter. Saturnus är ”hemma” i sitt eget traditionella tecken, vilket kan innebära att den blir stark och positiv ifråga om konkreta strukturer och praktiska resultat. Samarbetet med Pluto kan dock vara ytterst tveeggat. Visst kan hårt arbete löna sig i längden men inte utan ansträngning. I Sveriges karta hamnar denna dessutom i det 4:e huset vilket kan innebära svårigheter för barn och familjer. Äldre kvinnor får ta ett mycket stort ansvar? Problem eller hemligheter runt äldrevården avslöjas?

Det märkliga med detta Nyårshoroskop är att det mesta ser positivt och neutralt ut och det försvårar tolkningen. Om ni visuellt ”tar bort” de röda strecken (aspekterna) till ASC (Ascendenten) och MC (Medium Coeli) så finns det knappt några andra ”spänningar”. Detta är mycket märkligt. Solen i konjunktion (på samma plats) med Jupiter (inom 3 grader) kan inte tolkas negativt då båda bildar en ”positiv” trigon till Uranus i Oxen. Detta indikerar definitivt en tillväxt och en expansiv framgång för män och jovialiska livsbejakare. Även ekonomin kan genomgå positiva förändringar med Uranus i 8:e huset. Både din och Sveriges.

Månens placering på nästan samma plats som Neptunus i Fiskarna är för mig en änglalik energi. Empati, sympati, inlevelse i andras situation och en djup förståelse för lidande och svårigheter. Detta innebär troligen sociala förbättringar med mer medmänskligt djup. På det mer personliga eller individuella planet gynnas definitivt det konstnärliga och kreativa hos människor, och alla som arbetar med inspiration eller fantasi kan lättare uppnå lyckade resultat. Då detta är en ren Kristus-energi så fördjupas troligen förståelsen mellan människor, i kontrast till den arrogans och hårdare attityd som dominerat under senare år. Neptunus är ”hemma” i sitt eget tecken Fiskarna och dessutom är Månen i Sveriges karta i det horoskop jag använder, i Fiskarna. Symboliskt är det kvinnor som representerar denna empati och tolerans, inte män. Mycket fokus under året kanske hamnar på samhällets ”sociala problem”? Inom nöjesbranschen handlar det klockrent om kvinnor som lyckas och blir uppmärksammade.
 
Merkurius ligger i början av Stenbocken och samarbetar med både Jupiter i Stenbocken och med Uranus i Oxen. Detta kan tolkas oerhört positivt på flera områden. Både vad gäller skola och utbildning (hus 3) och alla former av kommunikationer, både mental kommunikation och längre eller kortare resor. Kanske äntligen konkreta åtgärder vad gäller den eftersatta rälsen i Sverige? Dessa ständiga Stopp och Förseningar som drabbat tusentals resenärer? Då Merkurius även kopplas till datorer och telefoni med inflytandet från Uranus så förbättras troligen även detta område. Fick nyligen veta att Telia äntligen vaknat och nu börjat konkurrera med alla dessa olika fiberföretag idag, och vill ersätta gamla ledningar med nya trådlösa modem. Denna kombination mellan Merkurius och Uranus förhöjer även det kollektiva medvetandet och lär förstärka både intuition och en större vilja att acceptera nödvändiga förändringar. Då detta är en traditionell ”kunskapsaspekt” är det absolut ett mycket gott år för den som vill förkovra sig och lära sig mer. Grattis alla som skall plugga och komplettera sina kunskaper! Lite komiskt kan man även tolka detta som ”originella och positiva Nyårslöften”, som denna gång kanske lyckas???
 
Venus placering i Vattumannen i det 4:e huset är även den oväntat neutral. Den har egentligen bara en positiv trigon till ASC – omgivningen. Självklart positivt för alla former av ”relationer”, både nuvarande och kommande, men kanske med lite mer betoning på Vänskap än den vanliga synen på kärleksrelationer. Frihet och självständighet betonas och mer öppenhet mellan partners kanske behövs? Här finns ingen ”fara” för de som redan lever tillsammans, men tolerans och jämställdhet måste till för att relationen skall kunna växa. De relationer som ingås under året kanske inte blir långlivade men desto mer baserade på vänskap än den gammalmodiga synen på partnerskap.
 
Även planeten Mars är en gåta detta kommande decennium. Placeringen i Skorpionen kan spontant tolkas som rent "livsfarlig". Den ”härskar” traditionellt över Skorpionen, innan man upptäckte Pluto, och kopplas dessvärre till alla former av krig, konflikter, våld och grymheter. Men det märkliga är att den i Sveriges karta ligger nästan helt utan påverkan/inverkan från de andra. (Den kan således hamna på ASC eller MC i andra länders kartor. Länder med annan tidszon än Sverige). För Sveriges del hamnar den i 2:a huset, vilket styr ekonomin, och det kan kanske kännas oroväckande. Det kan väl inte innebära flera rån, för kontanter finns ju inte längre? Kanske våld och hot inom finansvärlden eller större företag? Tyvärr har ju tendensen ökat under senare år när det gäller våld i samhället. Kanske polisväsendet får större resurser eller den kriminella världen drabbas av konflikter? Typ gängkrig. För privatpersoner skulle jag rekommendera en mycket större försiktighet vid kontakt med banker eller myndigheter. Lägg hellre om eller betala dina onödiga lån än ta nya riskabla. Swedbank hamnade ju i blåsväder härom året, räntan fortfarande osäker och även andra företag kan hamna i fokus under året. Den fysiska (kroppsliga) tolkningen kan tolkas positivt, men det ökade ”våldet”, med bl a huvudskador, kan leda till mer aggressivitet inom idrottsvärlden. Symboliskt är det trots allt ensamidrott och inte lagidrott som kommer i fokus.
 
Jupiter i Stenbocken i det 3:e huset indikerar en större målmedveten koncentration inom organisationer och företag. Förhoppningsvis kanske världens makthavare sakta tvingas inse vad som måste göras innan katastrofen är ett faktum. Avseende inte minst klimatfrågan. 3 november går USA till val igen, men jag har inte orkat analysera Trump ännu. 2016 (11/9) blev ju en global chock när den arrogante sexisten och affärsmannen som tror han är Gud själv, blev vald till president och skämde ut USA inför hela världen. Det kommer troligen att ta flera år innan USA har reparerat sitt rykte och kan återfå någon form av respekt från världens övriga länder. Ryssar och kineser har jublat och hånskrattat hjärtligt bakom ryggen på idioten. USA förvandlades ju över en natt från Världsnation till Världens clown. (Läs gärna artikel om Donald Trump här).

För oss andra är ledmotivet klart. Positiv energi dominerar klart över all form av negativ energi. Optimism vinner över pessimism. Nyckelorden Godhet + Koncentration kan bara leda till ett ökat positivt ansvar, baserat på en generös attityd med en rent praktisk grund. Sunt förnuft helt enkelt. Som jag tidigare nämnt så hamnar detta även inom området som kopplas till alla former av mental och verbal kommunikation. Det måste väl till slut leda till olika former av positivt samarbete inom organisationer? Rent fysiskt är detta mycket positivt för hälsan, och speciellt män kan progressivt förbättra sina fysiska resurser och sin allmänhälsa. Nya böcker och publikationer under året kan få oväntad uppmärksamhet

Saturnus som redan nämnts ligger ju även den relativt neutral och samverkar egentligen bara med Pluto i Stenbocken. Detta gynnar den samvetsgranne och lojale personen som värdesätter diplomati och självbehärskning. Tvärt emot Trump, kan man säga. Noggrannhet och flit leder sakta till framgång, men inte genom aktier eller lotter utan genom hårt arbete och tålamod. Måste ändå beundra dessa anonyma individer som kämpar och sliter i det tysta i kulisserna för andras bästa. Som exempelvis inom välgörenhetsorganisationer.

Uranus, denne ständige upprorsmakare och rebell, har oväntat bara goda förändringar med sig kommande decennium, liksom för år 2020. Kopplas alltid till globala protester, som i Chile, Hong Kong eller Iran idag, men trigonerna till både Merkurius och Jupiter tycks ge dessa en större framgång och kan kanske leda till radikala beslut med en större frihet på sikt? I Chile är man livrädd för en ny militärjunta som på 70-talet med Allende och i Iran lever de i en religiös diktatur idag, så spänningar kan utlösas med extremt mycket våld, med tanke på Mars i Skorpionen. Även Kina vill behålla sin makt i Hong Kong, därav dessa enorma protester idag. Låt oss ändå hoppas att trigonerna leder till mera positivt samarbete i kommande samtal. För dig som individ kan det innebära positiva förändringar rent ekonomiskt, om du är beredd att ändra på dina ekonomiska vanor och kanske vara lite mer försiktig med investeringar. Förändringar och förbättringar verkar bäst inom hemmet och på din närmaste omgivning (Venus i 4:e huset).

Neptunus i sin egen lilla fiskdamm i 5:e huset förstärker inte bara den globala empatin, utan ökar även vårt personliga behov av meditation och avskildhet, för bättre fokus på mystik och den andliga sfären i tillvaron. Ett ökat intresse för det ockulta kan tänkas och vi har ju redan sett ett ökat intresse för exempelvis yoga. När jag började med yoga 1973 var det suspekt, och det fanns egentligen bara en lärare i Sverige (Bert Yogson), men idag kan du köpa veckotidningar om yoga på ICA och fotbollslag på elitnivå (Tottenham i England) använder yoga som komplement. Kanske inte så konstigt som världen ser ut idag, men detta pekar på ett större intresse för den andliga dimensionen och allt abstrakt. Konstnärlighet i alla former blomstrar och den livsviktiga altruismen aktiveras hos fler människor.

Pluto i Stenbocken i 4:e huset har ju varit där sedan 2015 men denna gång tillsammans med gamle fader Saturnus som representerar allvar och mognad mer än någon annan. ”The King is dead – long live the King”? Trump blir förhoppningsvis förvisad som pensionär i november och kan bosätta sig i sin nybyggda bunker intill MUREN mot Mexico.
Pluto, som även indikerar död och förnyelse, kan symboliskt ”drabba” äldre makthavare och diktatorer, som representeras av Saturnus. Man kan ju alltid hoppas att konservativa ledare blir avsatta och utbytta mot mer förnuftiga individer. Kombinationen mellan Saturnus och Pluto hör dessvärre till de allra värsta och förknippas både med ”folkets lidande” och massans uppoffringar och försakelse. Denna var delvis aktiv några år under Vietnamkriget på 60-talet. Äldre personer dör ju varje år, det är inget ovanligt, men här indikeras tydligt ”makthavare” och personer med manipulativt inflytande. Vi har under senare år sett en stark s.k. politisk högerkraft dra fram över Europa med ökade spänningar. Kanske denna börjar svänga tillbaka till ett mer demokratiskt inflytande? Min personliga övertygelse är att dominoeffekten av den ”arabiska våren” 2010 och kaoset i mellanöstern och nordafrika, som ledde till bildandet av både IS och ISIS, vilket ledde till den extrema flyktingvågen in i Europa, ökade spänningarna och gav de främlingsfientliga högerkrafterna bensin på elden och alla nynazister och invandrarhatare mer kraft. Lägg till detta alla tiggare som flytt hit och som idag är en ”normal” syn utanför alla butiker. Inte undra på att många blir livrädda för ”det okända” och Jimmie ökar sina röster för varje val. Således är det USA´s fel alltihopa, eftersom de körde sitt låtsaskrig och hann förstöra både Irak och Afghanistan innan de hittade den ”skyldige” bin Laden?
 
Slutsatsen om nästa år är ändå övertygande positiv. Om man försöker tolka kartan negativt och ur ett mer ytligt perspektiv så kan själva nyårsnatten bli både blöt och överdriven. Jupiter kan agera hämningslöst och Månen i Fiskarna kopplas ju till droger och illusioner, så det kan ju i somliga fall innebära både excesser och ”här skall festas som om det inte fanns någon morgondag”.

Måste ändå få tillägga att jag inte kan minnas någon mera positiv årsprognos. Sedan jag 2006 började med dessa Nyårskrönikor kan jag inte hitta någon ”lugnare” eller neutral karta. Kanske vågar man hoppas att ”det inte kan bli värre”? Jag antydde ju redan 2012 att ”The end of the world” redan är här. Det tar bara en längre tid för det kollektiva medvetandet att hinna ikapp mentalt. Idag inser allt fler människor att Jorden står inför extrema förändringar och ”något” måste göras och det snart. Vår egen Stenbock Greta fick agera symbolisk megafon och språkrör under 2019 och det kommer förhoppningsvis fler i hennes anda.
 
Ett riktigt gott och bättre 2020 önskar jag er, och för att vara lite annorlunda och använda Uranus så publicerar jag detta året denna krönika redan under årets sista Nymåne den 26 december på Annandagen. Denna Nymåne som inkluderar både Solen, Månen, Jupiter och Uranus. Jag tänkte det kunde underlätta för dig att lättare kunna planera din nyårsnatt med nya planer, önskningar och löften

Gott Nytt Decennium!

Jacob, Anebo 26 december 2019