Leonardo da Vinci

Leonardo
da Vinci
född 14 april 1452
kl.09.40 LAT (Local Apparent Time)
( klockslaget från biografi om da Vinci)
i byn Vinci i Italien
Död 1519
Pga skillnaden mellan den Gregorianska
o Julianska Kalendern
är han alltså Oxe o inte Vädur!
Däremot finns olika kartor med olika ASC
Enligt författaren Lois M Rodden
har Leonardo ASC i Skytten med Måne i Fiskarna!
I mitt exempel ASC i Kräfta med Måne i Vattumannen
Båda är kanske fel men de stora dragen gemensamma.

 

 

Vad kännetecknar ett geni?

Nåja, vi kanske har olika syn på vad som är genialiskt, men faktum är att Leonardos begåvning slår ut det mesta.
Med största sannolikhet var han troligen extremt överintelligent med den tidens mått mätt. Hade han levt idag hade han kanske klassats som praktexemplar av en människa med Asperger eller Autism. Dessa individer kan ofta uppvisa en extrem begåvning inom speciella områden, ex "Rainman".

Med detta menar jag att han sannolikt inte var alldeles normal. Han var erkänt rastlös och gjorde inte alltid klart allt han påbörjade.

Hur ser man då dessa tendenser? I hans karta hittar man inte direkt några typiska fenomen. Solens kvadratur till Pluto kan dock tolkas som att han ofta överdrev sina impulser. Här finns både mani och oräddhet. Dock finns även en lätt sextil mellan Solen o Jupiter vilket förstärker hans entusiasm och optimism.

Jag vill dock hellre peka på hans Merkurius. Placeringen i Väduren gör honom kanske lite impulsiv, men oppositionen till Saturnus i Vågen dämpar detta en aning och ger snarare ett tystlåtet, inbundet intryck. Sannolikt grubblade han mycket och var oerhört nyfiken på att ta reda på saker. Jämför gärna med Albert Einstein som hade en liknande konjunktion mellan dessa båda planeter. Merkurius bildar även en trigon till Pluto i Lejonet vilket ytterligare fördjupar hans nyfikenhet och hans rent analytiska förmåga att plocka sönder och analysera allt.
Han var känd för att ofta ta med sig djurskelett hem när han var barn, som han gärna tecknade av och undersökte hur de var uppbyggda.

Även om det är orimligt att spekulera över en tänkt Ascendent kan man i alla fall ana sig till hans känsloliv. Månens placering i antingen Vattumannen eller Fiskarna pekar bägge på att han kanske gärna kände sig lite ensam eller utanför ibland. Dock var han troligen ganska vänlig och stillsam och kanske lite "i sin egen värld". Månen ligger dessutom i närheten av Jupiter vilket förstärker hans entusiasm och tendens till att fördjupa sig även rent känslomässigt i sina intressen.
Venus i Oxen i sextil till Uranus i Kräftan antyder även att han blev lätt upphetsad över sina egna passioner och troligen var han ändå en ganska lättsam person. Vet inget om hans kärleksliv men här föreligger ju både ett behov av frihet och självständighet såväl som en tendens till att bli lätt upphetsad.

Mars placering kan vara intressant. Vattumannen styr ju allt som är rent tekniskt och här hittar vi ofta både ingenjörer och uppfinnare faktiskt. Han var sannolikt mycket stark och ihärdig när han fokuserade sig på ett speciellt projekt. Mars trigon till Saturnus ger både en beslutsam envishet liksom en förmåga att uthärda rent fysiska strapatser.

Det enda som egentligen förbryllar mig en aning är hans relativt neutrala Neptunus. Denna planetenergi brukar ju förknippas med både fantasi och inspiration och borde väl vara påtaglig när det gäller detta konstnärliga geni?
Den enda aspekt att tala om är en 150-gradersaspekt mellan Neptunus i Vågen och Jupiter i Fiskarna och det skulle ju kunna räcka för att inspirera honom. Jupiters placering i Fiskarna förstärker ju även rent symboliskt allt som rör just fantasin och kreativiteten inom honom.

Avslutningsvis kan man nog ändå konstatera att han inte var en speciellt social individ. Saturnus hämmar hans sociala talanger men Venus gör honom ändå lite uppsluppen o glad och jag tror nog att han ändå var en väldigt omtyckt, men lite blyg person, som hellre arbetade för sig själv med alla sina fantasifulla projekt.

 

Jacob

Anebo Annandagen 26 december 2007

Den mytomspunna
"Nattvarden"
är i verkligen gigantisk
med måtten c:a 4 x 9 m
hänger i Milano
Märk väl: Ingen Kalk eller bägare på bordet!

 

Leonardo da Vinci