Ulf Lundell

ULF LUNDELL
Författare, musiker, konstnär
född 20 november 1949
kl.01.52
Stockholm

 

 

 

Mannen, människan, myten, legenden... Rockmusiker, poet, författare, konstnär. Aldrig rädd för att tala tydligt i den offentliga debatten.

Känns nästan orimligt att ens försöka beskriva eller sammanfatta denne ständige kameleont på livets estrad. Dock vill jag göra ett högst personligt försök, eftersom denne levnadskonstnär funnits i mitt sinne under de senaste 20 åren på ett oerhört intensivt sätt.

Jag har visserligen bara bevistat knappt 5 konserter av skiftande upplevelse men de är alla tydliga präglade upplevelser i mitt sinne.

Att vi sedan råkar ha flera gemensamma nämnare i våra kartor får väl ses som ett utslag av kosmisk humor.
Måste dock erkänna att de böcker jag läst har alla känts väldigt märkliga, nästan som jag hade skrivit dem själv, haha? Troligen "ser vi" ganska snarlikt på många sammanhang i livet. (Månen i Skorpionen på exakt samma plats)

Vi har aldrig träffats privat men jag råkade sitta på samma restaurant i Simrishamn runt 1997 när han kom med några av sina kids o satte sig en bit bort. (Hökarns)

Han träffade dock vår Golden Retriever "Honey" när min fru var ute o gick i Simrishamn, vid ett senare tillfälle. Vet att han älskar hundar.

 

 

SKORPION på både längden och bredden o höjden o tvären. Javisst.
Har man både Sol o Måne i samma tecken brukar man kalla detta "dubbel-Skorpion".
Detta räcker dock inte i Lundells fall. Han har dessutom Merkurius(intellektet) inkapslad mellan sin Sol-Måne och detta förstärker såväl hans intelligens såväl som hans uttrycksförmåga.
För att ytterligare betona intensiteten och dramatiken så ligger även hans Pluto i stark kvadratur
till dessa tre viktiga personliga energier. Pluto kopplas ju dessutom symboliskt till just Skorpionen.

Intressant även att alla dessa starka energier kanaliseras genom det 3:e huset, som ju rör just kommunikation och "budskap". Man kan ju lätt säga att hela hans liv handlat om att försöka kommunicera vad han känner och tänker, i både bokform och konsten såväl som i hans musikalitet.

Utan att spekulera kan man ändå konstatera att dessa människor ofta känner sig både motarbetade och hindrade på olika sätt. Pluto utmanar och tänjer toleransen till bristningsgränsen. Dessa personer upplever oftare än andra just fenomenet "otur". Som om "ödet" vill komplicera och ställa till det, gång på gång? Fan själv verkar ha ett finger med i spelet?
Nåväl, denna energi är ofta rena drivkraften till saklig och genomträngande analys. Disikera allt och var inte rädd för att ifrågasätta och utmana andras tankar o synsätt.
En annan intressant aspekt är att dessa individer ofta hamnar i vad jag själv kallar kollektiv uppkoppling. Med det menas att han gärna engagerar sig i alla krafter som är helt igenom kollektiva. Vad som sker i det kollektivt undermedvetna, kan man säga.

När det gäller hans Merkurius är han både intuitiv och vass på en o samma gång. Visst, lite rastlös ibland (kvadrat-Pluto) men ständigt nyfiken och forskande, inte minst med den intensiva blicken.
Han har ovanligt lätt att analysera både sina egna och framförallt kvinnors känslor. Detta kan tolkas som att han själv använder kvinnans eget vapen när det drar ihop sig till konflikter, nämligen känslorna. Han har uppenbarligen en stark kontakt med både Yin o Yang, men de kvinnligt intuitiva energierna verkar dock dominera en aning.

Kvinnor, kvinnor, kvinnor. Vet att det funnits många genom åren. Hans passion är dock alltid välmenad och han har en ömsint sida som han plågas av. (?) Venus, denna skönhetens gudinna, ligger i Stenbocken och förstärker både ansvaret och allvaret i hans intima relationer. Kvadraten till Neptunus i Vågen är mycket vanlig bland musiker förvisso, men detta är inte bara njutning o rus. Här finns även illusioner som brister och en lätt naiv idealism i synen på kärleken. Jag brukar kalla detta fenomen för "Askungesyndromet". Med detta menas att man ofta förälskar sig men lika ofta fallerar på grund av orimliga ideal eller en alltför naiv bild av föremålet för sin upphöjda kärlek.
Detta skall inte misstolkas. Dessa individer uppvisar ofta en humanitet och människokärlek som är intill vanvett intensiv. De kan vara villiga till oerhörda personliga uppoffringar och försakelser för just kärlekens skull, men när detta inte går och verkligheten kommer ikapp dem så falnar glöden och ersätts av en bitter eftersmak av svek, lögner, bedrägeri eller falskhet. Dessa upplevelser kan ibland leda till ett uppgivet tillstånd av apati. Inte ovanligt att verkligheten förändras genom exempelvis rus och droger. Denna kvadratur kan således leda till extatiska kärleksupplevelser men dessvärre alltid riskera att drabbas av "den hårda verkligheten".

Jag skall inte här agera besserwisser men vet av egen erfarenhet att det krävs en hög tolerans och en rimlig verklighetssyn när det gäller just relationer, om de skall kunna fungera rationellt.

När det gäller hans arbetsförmåga så är han oerhört konsekvent. Mars konjunkt Saturnus i Jungfrun antyder att han kan vara rent manisk när han väl fokuserar på sin arbetsuppgift. Arbete och disciplin är själva nycklarna till mycket av hans personliga tillfredsställelse, tror jag. Dessutom hamnar denna konjunktion i 12:e huset, vilket sannolikt innebär att han gärna drar sig undan och slickar sina sår ibland. Behöver även lugn när han arbetar.

Utåt sett är han mycket direkt o spontan med Sol-Merkurius sextil Asc och Jupiter trigon Asc ger honom en lättsam, jovialisk attityd, likt en buspojke som obekymrat leker sig fram genom livet. Detta indikerar även ett omfattande resande, vilket troligen inspirerar honom. Dock kan även anas en otroligt kompromisslös attityd i Uranus kvadrat till hans Asc. Han agerar ofta oväntat och kräver sannolikt en stor frihet i sitt handlande. Frihet o självständighet är snarare ett understatement. Dessa är oerhört viktiga principer för honom. Uranus ligger nämligen konjunktion till hans MC och detta förstärker både hans rastlöshet och behov av att kunna välja själv. Detta är den ultimata rebellen. Ofta både tjurskalliga och revolutionära men alltid för högre principers skull. Här kan man även ana sig till hans rent politiska engagemang. Han känner instinktivt av när något är fel eller orättvist i samhället och detta är han sannolikt inte rädd för att kommunicera om. Rött, ex.

För många år sedan läste jag att människor med en stark Uranus ofta "leder sin flock" i rätt riktning och dessa människor är ofta framgångsrikt pådrivande i såväl samhällsdebatten som i privata samtal.

Minns att någon journalist skrev att hela hans liv har varit hans arbete och det kan jag hålla med om.
Har har ständigt växlat mellan olika former av uttryck. Genom musiken och författarskapet men även i hans konstnärliga uttryck. Bevistade själv en häftig vernissage i Kalmar.

Vill inte "analysera" mera eller djupare nu. Kameleont som han är pendlar han ju rätt friskt mellan sin kompromisslösa integritet och ett närmast provokativt utlämnande av sin egen personlighet.
Mr 200% har haft en otrolig produktion sedan debuten för över 30 år sedan. Får bara hoppas att han fortsätter kanalisera och ge uttryck för, inte bara sin egen generations känslor utan även den ständiga samtid som alltid engagerat honom.

Tack Uffe, för alla de ljuvliga upplevelser jag haft med din musik o dina böcker, som både stärkt och tröstat mig i många av livets skeden.

 

Jacob

Mån-polare i Skorpionen

Anebo
Julaftonsnatt 24-25 december 2007
(Midnattsmässan i Rom pågår nu...)

 

PS. Om du själv får syn på detta Ulf, hoppas jag du inte tycker jag varit orättvis eller beskrivit dig på ett alltför gement eller oriktigt sätt. DS

 

"Rent förbannat" (2012)