Nyårskrönika 2012

1 januari 2012 1 januari 2012

Nyårsnatt i Stockholm

1 januari kl.00.00

 

 

Gott Nytt År!

Ja, det är ju lätt att vara efterklok när man läser nyheterna idag. Bråk, fylla och olyckor över hela landet. Vad annat att vänta när Månen ligger i nästan exakt kvadratur till Pluto o Solen? Min första tanke för några veckor sedan var att det inte kan bli tyngre än 2011 i alla fall.

För att uppdatera min hjärnas minnesbankar har jag nu tittat på Rapports Årskrönika över 2011 och rapportören konstaterade missmodigt att "2012 kan ju inte bara bli värre?" Tragedierna avlöste varandra under året och jag kan inte rangordna dem utan bara konstatera att 77 människoliv i Norge och över 20.000 i Japan är ändå bara de värsta fenomenen. Namn som Utöja och Fukushima har etsat sig fast i historieböckerna.

Vad gäller då för 2012?

Vågar knappt nämna det men Solen o Månen i kvadratur mellan Stenbock och Vädur pekar ju tyvärr på motsättningar och skilsmässor mellan olika grupperingar. Dels mellan man och kvinna men även mellan auktoriteter och folket. Kanske den s.k. "arabiska våren" fortsätter under 2012? Syrien är ju fortfarande instabilt. Kvadraturen inkluderar även Pluto vilket kan tolkas som att fler diktaturer och despoter kanske kommer i rampljuset.

När det gäller enbart Solens aspekter framträder både generösa och även udda män. Månen i Väduren i svag kontakt med Uranus pekar på starka och självständiga kvinnor men även en rebellisk och hysterisk energi som kan skapa emotionell chock hos både kvinnor och barn. Vädurens inflytande är starkt och tyvärr kan fler kvinnor än män hamna i rampljuset, kanske även politiskt?

Merkurius i Skytten kan tolkas positivt med frimodighet och humor men lägger man till en otäck kvadratur till Mars i Jungfrun så blir jag tyvärr pessimistisk. Detta är en klassisk "grälaspekt" där åsikterna blir mycket kritiska och bitska och det "skjuts från höften" helt klart. Politiken lär präglas av både hårda ord och irrationell kritik, med avsikt att irritera och ifrågasätta. Ur ett helt annat perspektiv kan det handla om olyckor under olika resor. Merkurius ligger i det område som rör kortare resor och transporter och det kan ju indikera olyckor men även incidenter med maskiner och/eller eld inblandade. Kanske många bränder till sommaren? På det mentala planet kan man säga att "sanningar blir hårda" men de leder givetvis till att mycket under ytan komma upp och avslöjas? Mars ligger dessutom "dold" i 12:e huset och detta indikerar dolda hot, som typ främmande ubåtar eller okända mördare/attentatsmän(kvinnor?). När det gäller idrottsevenemang där Sverige är inblandade (inte andra länder) kan detta tolkas tvetydigt. Mars ligger nära Sveriges s.k. Ascendent vilket förstärker hot och angrepp utifrån men kan även tolkas som ren aggression gentemot andra länder från vår sida. Främlingsfientligheten?

På det idrottsliga planet förstärks förvisso de fysiska prestationerna men kan även indikera en ökad skadefrekvens...

Ja, detta låter ju inte speciellt positivt, men det finns faktiskt många ljuspunkter i allt detta intensiva. Venus i Vattumannen ligger relativt neutral i det 4:e huset vilket ändå skapar en viss trygghet i vänskapliga relationer. Kärlek som symbolik kan växa och/eller uppstå, men betoningen på jämställdhet, rättvisa och vänskap är dominerande, så de flesta relationer som ingås måste baseras på full frihet och mer kamratskap än den traditionella modellen mellan könen. Kärleken mellan könen kan ju antyda både separationer och spänningar pga kvadraten men Kärleken borde vara "lättare" och bättre för kvinnor än män i alla fall. Dessutom är nog de separerande energierna mer gällande för de relationer som redan finns, inte de som ingås under året.

Kärlek och ekonomi är intimt förknippade och här kan faktiskt ske både lättnader och en viss optimism. Enda spöket är väl krisen inom Euron där hela Europa tycks vackla och kollapsa. Kanske detta ändå tyder på att just Sverige klarar Eurokrisen bättre än andra länder?

Giganterna Jupiter i Oxen och Saturnus i Vågen ligger i falsk opposition (när de inte ligger i sina exakta motsatstecken) vilket både indikerar motstånd och problem för ekonomin men motsättningar kan överbryggas med tålamod och diplomati (Vågen). Jupiters läge på gränsen till 8:e huset kan indikera förbättrade investeringar men även en ökad avkastning. Kanske osannolika vinster i olika spel? V-75 Trav: 53 miljoner 14 januari. LOTTO-rekord 18 januari 134 miljoner.

Jag kan även konstatera att just Saturnus verkar "lättare" än på många år. Allt jävelskap och elände är ofta kopplat till Saturnus på ett eller annat sätt och i detta årshoroskop berör den inte varken Solen, Månen, Merkurius, Venus eller Mars och detta måste anses som synnerligen positivt, trots de tidigare negativa tendenserna. Saturnus ligger visserligen fortfarande i 1:a huset vilket antyder ledare eller auktoriteter som får stå tillbaka men detta kan även innebära en ökad diplomati hos de som bestämmer i respektive "lagen" (politiska läger). Saturnus ligger dessutom i balans med Neptunus i Vattumannen som jag absolut tolkar positivt för både Stenbockar och Fiskar under året som kommer. Nyckelorden är tålamod, diplomati och medkänsla för de svaga. Kanske en social vändning till det bättre för ensamma, gamla och sjuka? Detta borde väl åtminstone Socialdemokraterna kunna nappa på?

Många pratar om vädret idag och dagligen slås bisarra rekord av den onormala värmen. Jag är definitivt ingen väderspåman men kan minnas att jag för länge sedan läste om sambandet mellan just Jupiter och Saturnus och väderfenomen. Detta är ju ett globalt fenomen men orkaner, tyfoner, översvämningar och jordskred har vi redan läst om under året som gått. Då de båda är långsamma och inte rör sig långt under de återstående månaderna av vintern, så kan jag bara konstatera att vädret verkar fortsatt "onormalt". Får vi se snö alls här nere?

Jupiter i Oxen i lätt harmoni med Neptunus i Vattumannen ser åtminstone jag som positiv och detta ökar både humaniteten och medkänsla med de svagare i världen. Hjälporganisationer kanske får mer att göra men även bättre ställt vilket måste ses positivt. Framgång kan väntas för både Skyttar och Fiskar och s.k. "långa resor" är klart gynnsammare än de kortare resorna.

Uranus i Väduren fortsätter att vara i fokus och förstärker dramatiska, intensiva förändringar. Personligen tycker jag detta är uppfriskande och tyder på fler "nya ansikten" både i politiken och på kvällstidningarnas löpsedlar. Detta blir dock inte männens utan kvinnornas år.

Neptunus ligger nästan oförskämt lugnt och positivt i Vattumannen i 5:e huset och det kan man tycka borde vara bra för blivande föräldrar eller för föräldrar med en klar omtänksam och humanistisk inställning. Detta är givetvis även bra för barnen under året, med lugna och idealistiska föräldrar.

Pluto i Stenbocken är jag lite kluven till. Den har av våra paranoida yngre bröder astronomerna blivit fråntagen sin status som planet men detta struntar vi astrologer faktiskt blankt i. Pluto indikerar både död och avslutningar och i Stenbocken gäller ju detta klockrent politiska strukturer och mäktiga män (se 2011). Denna process fortsätter även under 2012 och lär bli än starkare under 2013 och 2014, så nog fasen rör det på sig bland elitstrukturer och inom politiska organisationer. Kan ju alltid hoppas på en tydligare sanering vad gäller de globala ekonomiska orättvisorna på jorden.

Jag vill bara tillägga att jag ämnar komplettera denna sida inom kort, så snart jag bildat mig en bättre bild av vad som kommer att ske under det kommande året. Vi har ju både OS i London och EM i fotboll i Ukraina-Polen och till hösten ett spännande val i USA den 6 november.

Nu avslutar jag detta kåseri och skall som nyårslöfte försöka uppdatera oftare och skriva in kommentarer om aktuella händelser under året.

Om ni ändå tycker detta verkar övervägande negativt så betänk att många av dessa fenomen kanske inte ens märks i din egen karta och då ej heller i ditt eget liv. Personligen är jag synnerligen optimistisk inför det stundande året och kan bara hoppas på att de starkare energierna leder till konkreta och viktiga förändringar på sikt, även om det kan bli tuffa tag.

Kärlek och Ljus till er alla och tänk på att "även en resa på tusen mil börjar med ett enda litet steg":)

vid tangenterna midnatt mellan den 1:a och den 2:a januari 2012,

Jacob

Klicka på kartan till vänster för större bild