Nyårskrönika 2022

Nyårsnatt i  Stockholm
(Sveriges huvudstad)
Lördag 1 januari 2022 kl.00.00
Livsväg 8

2021

2021 var året då pandemin äntligen skulle ebba ut och alla fått sitt vaccin. Vad hände egentligen? Köer till dos 1, 2 och 3. Endast ögonkontakt på grund av mask. Nåja, inte alla men många. Tomma läktare vid matcher fylldes snart igen och alla jublade. De tunga elefanterna (läs företag) fick miljarder i ”hjälp” av staten men massor av småföretagare fick kasta in handduken. Demokrati? Trist att behöva kritisera men balansen mellan Öppet och Stängt samhälle är svår. Munskydd på bussar har nu blivit covidpass till större sammankomster. Skulle inte eländet vara över snart? Klyftan mellan de som valt att vaccinera sig och ”antivaxare” ledde istället till irriterade protester och våldsamma demonstrationer…  Nej, allt är inte över men ljuset börjar synas i slutet av tunneln i alla fall. Jag lägger ”2020 – part II” till handlingarna och spekulerar hellre om nästa år.
 
2022

Vad som än händer kan det väl inte bli sämre eller värre nu? Jag spekulerade ju för många år sedan (tidigare årskrönikor) om ett s.k. ”paradigmskifte” där hela mänskligheten tvingas förändra sitt synsätt på utvecklingen. ”9/11” och den stora tsunamin 2004 var kanske en antydan? Politisk ”terrorism” och en gigantisk katastrof i jordskorpan skapade både en stor oro och stor sorg. Sedan har vi gått igenom olika ”influensor” (galna ko-, fågel-, svin-influensa och SARS) och slutligen (?) hamnat i en situation där ett virus satt skräck i mänskligheten. Vaccin komponeras i flera olika labb och miljoner hinner dö innan kampen börjar ge resultat. Nu får vi vänja oss vid att nya varianter avlöser varandra och ständigt nya direktiv. Det grekiska alfabetet har fått en renässans. Omikron ”årets personlighet”?

Det finns tyvärr inget exakt ”horoskop” eller tidpunkt för fenomenet Corona, även om man misstänker månaden december 2019 som viktig för starten av hela pandemin. Giganterna Jupiter och Saturnus tillsammans med lilla Pluto bildade då en mäktig syntes i Stenbocken och det är effekterna av denna vi kan försöka läsa av. Nu befinner sig Saturnus gått i Vattumannen och Jupiter har under året passerat Vattumannen och gör entré i Fiskarna den 29 december. Så villkoren förändras i alla fall. Bara hoppas att det blir till det bättre.

Solens Trigon till Uranus är nästan exakt, vilket skulle kunna innebära en större medvetenhet och gynnsamma positiva förändringar på flera olika plan. Återsåg av en slump musikalen ”Hair” (från 1979) nyligen och den betonar ju ”Vattumannens Tidsålder” (The age of Aquarius) vilket sannerligen är högaktuellt idag med en större global medvetenhet om mänskliga problem. Inga länder har längre råd att vara isolerade och stänga sina gränser eftersom viruset skiter blankt i politik. Detta kan leda till en symboliskt mer demokratisk princip när det gäller vaccin och förmågan att ”hjälpa” varandra globalt. Personligen tror jag att detta gynnar både humanism och medmänsklighet, men det finns alltid en motvikt med människor som måste ”gå mot strömmen”. Förändring är i alla fall ledmotivet för hela året.

Månen i Skytten samarbetar med Mars och även Saturnus i Vattumannen vilket klart indikerar en ”New Beginning” och en stark och målmedveten disciplin (Saturnus-Mars). Månen och Mars i konjunktion kan dock leda till irritation och aggressivitet under nyårskvällen så det lär bli en rätt stökig avslutning. Troligen mycket frustration över ”regler och bestämmelser”? Det ligger tyvärr fortfarande kvar en liten rest av Neptunus spänning till Månen (sjukdom) och denna kan hålla i sig åtminstone under första halvan av året. Symboliskt tycks ”barn” och kortare resor drabbas mest och detta indikerar sannolikt fortsatta problem med utbildning och kommunikationer. På det politiska planet dominerar helt klart ”starka” kvinnor men även en viss otålighet och känsloyttringar? I svensk politik inför valet nästa år dominerar ju även kvinnorna.

Merkurius och Venus ligger båda i närheten av Pluto i Stenbocken vilket kan tolkas både positivt och negativt. Det positiva är väl att det tycks lättare att ”tänka om” och ändra sin inställning, men det negativa inflytandet kan leda till blockeringar och låsningar i diskussioner och samtal. Det konservativa inflytandet är tydligt och diskussioner kommer garanterat leda till hetsiga debatter och konflikter under året. Mars bidrar med både ilska och irritation tyvärr.

Venus kontakt med Pluto kan vara helande i relationer och sextilen till Neptunus betonar empati och omsorg, så detta gynnar mera de som redan lever i en relation, hellre än att starta upp nya relationer.

Mars i Skytten i det ”tredje huset” är förvisso mycket spontan, men tendensen till just ”gräl och konflikter” är extremt latent. Kan i värsta fall även innebära olyckor inom kortare kommunikationer, inte längre resor med flyg eller båt. Även här dominerar ”starka” kvinnor och det verkar faktiskt som om ”män” är lugnare än just kvinnor under året.

Något som förvånar är att den största planeten Jupiter inte har några ”synliga” aspekter! I början av Fiskarna och i det ”femte huset” borde detta innebära att alla former av vård, omsorg och idealism kan utvecklas och expandera, och det är väl den mest positiva signalen i hela årshoroskopet, med en ökad medmänsklighet, en ökad förståelse mellan människor och allt med betoning på en större altruism. Jag brukar säga att dess inflytande är mycket individuellt, beroende på om du själv har någon punkt i början på Fiskarnas tecken, sekundärt i början på Skorpionen eller Kräftan. Detta kan då innebära ett rejält lyft och ”flyt” är mycket troligt för de tre s.k. vattentecknen Fiskarna, Kräftan och Skorpionen, även om jag inte gärna vill generalisera så enkelt.

Den andra giganten Saturnus ligger ”ensam” i Vattumannen och i konflikt med Uranus i Oxen vilket antyder fortsatta ekonomiska restriktioner, men denna lättar tacksamt under året. Brukar skämtsamt kalla denna ”ensam är stark” och samarbetet med Månen och Mars ger både ett större ansvar och en större uthållighet i allt arbete för ”mänsklighetens bästa”. Konkreta och tydliga genomförda reformer, främst inom hem- och äldrevården. Alla sociala förändringar ger resultat på sikt med betoning på tålamod.

Uranus i Oxen i sextil MC i Kräftan tycks ändå stabilisera ekonomin på sikt med gynnsamma förändringar. Fortsatt ovanliga villkor för många yrkesgrupper och många förändringar under året kan bli gynnsamma. Även Uranus Trigon till Solen betonar många nya alternativ och förändringar till det bättre för många yrkesgrupper. Dock kan det rent ekonomiskt leda till farliga spekulationer och det är egentligen ingen bra jordmån för större transaktioner, mest beroende på Saturnus bromsande och hämmande effekt. Så var försiktig med större lån och onödiga spekulationer.

Neptunus fortsatta resa i Fiskarnas tecken är nu inne i sin sista fas. Den går in i Väduren under 2025. I det ”sjätte huset” ligger fortsatt mycket fokus på vård och sjukhus men även en viss förvirring när det gäller arbetsvillkor. Detta tolkar jag som att det fortsatt ändå måste innebära vissa restriktioner för vissa yrkesområden och arbetsplatser. ”Risken” för ökad sjukdom och s.k. smittspridning är dock avsevärt mycket mindre och ofarlig än vad som var fallet under förra Nyårskrönikan. Då var det betydligt mer av ”sorg” och besvikelser. Så, åter igen mer av positiva signaler.

Lille Pluto är även den i slutfasen av Stenbocken och går in i Vattumannen under 2023. Har egentligen bara kontakten (konjunktion) med Merkurius och Venus under året vilket är tacksamt eftersom den symboliskt alltid kopplas till död och transformationer. Pluto kan transformera och förvandla både relationer och åsikter till det bättre och jag väljer att hellre se till Plutos helande än destruktiva förmåga, eftersom den saknar tydlig spänning i förhållande till hela Årshoroskopet.

Ascendenten ligger alltid i Vågen på nyårsnatten och denna gång med enbart en Trigon till Saturnus vilket jag klart tolkar som att allvar och ansvar fortsatt gäller i vårt umgänge med andra. Troligen fortsatt ”hänsyn med avstånd”? Men denna gång är det med betoning på tålamod som ger resultat.

Medium Coeli eller MC ligger även den alltid i Kräftans tecken och bildar en udda quincunx (150 grader) till Mars på ena sidan och Saturnus på den andra vilket mycket tydligt indikerar fortsatta bromsklossar och hinder, men ”trägen vinner” eftersom de samtidigt bidrar med envishet och uthållighet.
 
Ja, jag måste väl ändå konstatera att det överlag ser betydligt mera positivt ut än under förra prognosen. De s.k. spänningarna är färre – och bortse från de ”röda” aspekterna till ASC och MC, de gäller varje år. En oaspekterad Jupiter och en ensam Saturnus i Vattumannen bidrar till mindre ”smittspridning” och Neptunus med bara svaga spänningar till Månen och (ännu mindre) till Mars är ändå klara signaler om att Framtiden känns både lättare och ljusare än på många år.

Jag hoppas, Lejon som jag ändå är, att Solens Trigon till Vattumannens Uranus kan leda till både en större social medvetenhet och en ökad medmänsklighet och empati som kan leda till en större global rättvisa.

Gott Nytt Bättre År önskar eder alla
Astrologen Jacob 31 december 2021