Nyårskrönika 2023

Nyårsnatt i  Stockholm
(Sveriges huvudstad)
Lördag 1 januari 2023 kl.00.00
Livsväg 9

Nyårskrönika 2023 med grader och aspekter

 Ja, jag brukar kunna hålla tiderna för nyårsnattens Nyårskrönika men detta senaste året liknar ingenting jag varit med om tidigare.

 Jag ber naturligtvis om ursäkt till er tålmodiga som kanske väntat på nyheter om detta 2023 som nu snart är halvvägs. Varje gång jag redigerat har det tillkommit både nyheter och förändringar och varken min tid eller ork har räckt till. Jag skall dock nu till midsommar göra ännu ett försök! Håll ut ni som väntar.

NYÅRSKRÖNIKA 2023


 Nej, det blev ingen Nyårskrönika denna vinter. Fick oväntat tillökning i familjen med 3 ”kattungar” som vänt upp och ner på min tillvaro. Med kattungar menas två tjejer  födda i somras 1 augusti (Lola och Lohmann) och dessutom en bonuskille född i slutet av maj (Kenny 28 maj) förra året som kommer när det passar honom beroende på omständigheter utom min kontroll. Han "valde" själv att komma hit och bondade med min egen gamle pensionär Koda :)
Avskärmat vardagsrum med grind och ständiga förhandlingar mellan min egen 18-årige Koda och den yngre generationens leklust och nyfikenhet. Kattsand sprids som ökenstormar på golvet och nattsömnen blir ryckig. Katter som inte hör till familjen sitter som tiggare på altanen så jag fick sluta sätta ut mat eftersom det blir onödiga konflikter och min empati börjar sina.
(Koda blev dessvärre påkörd och avled den 20 april efter jag skrivit detta. Han var son till Zötnoz som föddes 2002).

 Jodå, visst är det gulligt med kattungar. Världens populäraste på Instagram och miljoner memes, men de små rovdjuren behöver både mat och en ren kattlåda att besöka. Har levt med katter i hela mitt liv och hade under några år på 90-talet med min fru även en mindre kattuppfödning av Helig Birma, men idag är det mer arbete än avkoppling med rengöring av kattlådor, avmaskning, veterinärbesiktning, vaccination och från och med januari i år även ID-märkning med chip. Detta för att höja kattens status i relation till exempelvis hundar. Vill man sedan inte ha fler katter i det redan överfulla grannskapet så blir det kastrering. Något som kostar och många som inte bryr sig om tyvärr. (Igår 20 juni blev de yngsta tjejerna Lola och Lohmann (jodå, en flicka) kastrerade så nu blir det garanterat inga fler).

 2022

Jaha, just när man trodde att krisen med global pandemi var över så försöker ännu en galning ta över världen (Ukraina). Skall inte lägga tid på politiska spekulationer men alla har väl konstaterat att det lett till en ekonomisk pandemi istället med hysteriska priser på el för mångas uppvärmning och en obehaglig inflation med hysteriska matpriser. Men det drabbar ju inte politikerna själva med sina miljonlöner som ljög friskt och förförde ”die dumme schwede” som gammaldags gatuförsäljare.

Vinter-OS i diktaturens Kina utan publik och med stenhårda restriktioner innan den akuta pandemin lättade. Putin på besök i Kina när han visste vad som var på gång. Clownen och den brittiske premiärministern Boris avgick och Guinessrekord för tillträdande Liz Truss som bara stannade 44 dagar innan även hon avgick.
Hemma slogs rekord i dödsskjutningar och idioten Paladan brände koraner som ledde till kaos och upplopp. Men tackolov "Nu får vi ordning på Sverige" :)

Världen brinner upp och översvämningar gjorde 30 miljoner hemlösa i Bangla Desh, men Kristersson sket i klimatet och lurade Magdalena att gå med i NATO. Jag tror personligen fortfarande (även idag juni 2023) att Sverige inte kommer att gå med i NATO och gå ifrån 200 år av neutralitet som räddat oss från två världskrig, mest beroende på diktatorn Erdogan som styr vårt populära   turistland Turkiet.

Klimatfrågan som idag borde vara prio 1 försvann helt från den politiska debatten och även om det går käpprakt åt helvete med jordens klimat så får i alla fall Jimmie nu chans att slänga ut alla som inte är av vikingabörd. Och i Iran kämpar kvinnorna för sina liv.

 24 februari (Ukraina) har nu hamnat på historiens lista över ”hemska datum” i sällskap med 9/11 och 26 december, dagen för tsunamin 2004. Det var bättre förr?

2023
”I´m getting too old for this shit”

 Som helhet kan det tyckas ganska neutralt mellan positiv och negativ energi, men Pluto ligger fortfarande i kontakt med både Merkurius och Venus i Stenbocken, vilket påverkar både familjer och ekonomin i Sverige.

Med Månen i Oxen i det 8:e huset och andra husspetsen i Scorpio kommer det mesta under året att handla om ekonomi tyvärr. Åtstramningar och en accelererande inflation drabbar dock inte våra förmögna politiker, utan som vanligt pensionärer och en stadigt ökande arbetarklass där allt fler kommer att bli arbetslösa då både små och stora företag inte klarar sina dyra elräkningar.

USA hade sina fyra år med den sexistiske narcissisten och här hemma har vi nu fått våran egen ”de fyras gäng” där de fascistiska högerkrafterna dominerar. Grattis till alla er som gick på bluffen om fler fängelser, mera kärnkraft och massor av hjälp till alla som inte klarar sina elräkningar nu under vintern.

Och allt detta för att en världsfrånvänd mobbare som lever i sin egen bubbla inte kunde låta bli att lyssna på sina infantila rådgivare och försökte göra Ryssland större igen (Make Russia Great Again). Finns tyvärr inget bekräftat klockslag på dåren så får hoppas på att någon annan hungrig varg i flocken tar över inom kort.

Då Solen fortfarande är i positiv kontakt med Uranus finns dock hopp om nya förändringar. Sol och Måne i svag harmoni ger även den en vag positiv tendens för balansen mellan könen under året. Inget år för romantik, men heller inget dramatiskt för de som redan är i en relation.

Solen 150 grader till Mars (quincunx) släpper sakta under året men irritation och ilska påverkar fortfarande diskussioner och samtal (Ukraina) och inverkar tyvärr även negativt på både kortare och längre resor. Flyg- och tågtrafiken är ju idag rena skämtet. (Svår tågolycka i Indien med 275 döda) Antingen cyberattacker eller undermåliga underleverantörer. (Än idag irritation över inställda tåg och flyg).

En retrograd Merkurius är visserligen i positiv kontakt med Neptunus vilket ger konstnärlig inspiration med praktiska resultat men Merkurius kontakt med Pluto ger en fortsatt oro och rastlöshet och många tvingas tänka om med sina planer. (Maktbalansen mellan Ryssland och Ukraina skiftar).

Venus i Stenbocken i kontakt med Pluto kan tyckas positiv för ekonomin men förhindrar all expansion och definitivt inte bra för investeringar under året.

Mars i Tvillingarna är mer en hund som skäller än bits men tendensen till gräl och argumentationer kvarstår ett tag. (Ukraina-Ryssland).

Jupiter i Väduren gynnar all slags fysisk aktivitet och många Nyårslöften tenderar att lyckas. Men mest med betoning på din fysiska hälsa. Läste för många år sedan att folkhälsan aldrig varit så god som under krigsåren på 40-talet så det kanske är bra med en fortsatt försiktighet med frossandet?

Saturnus i Vattumannen går in i sin slutfas under året och går in i Fiskarnas tecken den 7 mars. Förhoppningsvis går det vidriga kriget i Ukraina in i en ny fas men måste först kolla upp alla inblandades kartor innan jag vågar vara optimistisk.

Uranus i Oxen ligger i lätt spänning till Jupiter vilket tyvärr tyder på fortsatta politiska spänningar under året. Får bara hoppas att det inte drabbar Ukraina. Innebär även en instabilitet på börsen.

Neptunus i Fiskarna är tackolov enbart positiv så vi får hoppas att denna empati och förståelse räcker för att lindra all sorg och smärta.

Som jag brukar säga; ”what more could possibly go wrong”? Har ni fått era elräkningar för december och januari nu?

Lycka till med dina planer men förvänta dig inga snabba resultat under året och mina tankar går fortfarande till alla kämpande i Ukraina och alla som sliter inom sjukvården i Sverige. ”Det skall löna sig att vara arbetslös”

Skrev denna text strax innan Lucia men ville redigera och lägga till lite flera beskrivningar av Putin och Vlodomir Zelensky. Den 23 mars gick dessutom Pluto in i Vattumannen där den inte varit på över 200 år.

Återkommer senare med personporträtt på huvudpersonerna i det pågående helvetet. ”Exciting times in the world right now”

PS. Märkligt hur alla sociala medier fortfarande låtsas som om Tredje Världskriget inte redan startat. Då nästan alla, inklusive hela NATO och USA, bistår med vapen och hjälp till Ukraina så inbegriper ju konflikten hela Världen idag. Inte konstigt att han som slog först känner sig "attackerad"...
De enda som låtsas stå utanför och som tjänar mest på konflikten är den nya supermakten Kina.DS.

Tack för tålamodet,
Jacob 21 juni, Trevlig Midsommar!
Solen 0 grader Kräfta och Måne 9 grader Lejon