Glad Påsk i Amerika? 20 april

 Satt sent igår kväll i min bil. Körde i mörker med volymen högt på för att slippa tänka. Greenday dånade "American Idiot" och jag bara log. Pyramiderna avslöjat nya hemligheter 2 km under markytan. Folkmord pågår fortfarande i Gaza. Kristersson börjar ångra sig och planerar för sin pension nästa år i september. Svastikor upphängda inatt vid Essingeleden i Stockholm. Åkesson vågar inte storhandla längre för alla tiggare som sitter utanför butikerna. I USA stänger alla stora varuhuskedjor ner i förorterna. Nazisten och världens rikaste person börjar se avgrunden närma sig trots att han försökt föröka sig med surrogatmödrar han betalt miljoner för. Tesler (Trumps eget namn) är inte den enda elbilen idag. I USA fortsätter massprotesterna "5150" och ingen vågar resa dit längre. Man kan bli deporterad av ICE till världens mest ökända fängelse i El Salvador och pappa Trump betalar villigt diktatorn där.

 Säg inte att jag inte varnade er redan i december. Jag har aldrig ägt några aktier och världens alla stora börser genomlever nu en plågsam oro över vad diktatorn i USA kommer på härnäst. En notorisk lögnare med kabinett fullt av tevekändisar som puppets eller nickedockor som gemensamt leker "politiker". Orättvisorna i USA var enorma INNAN fascismen tog över. Idag är den monumental. Jag visade en av mina döttrar prognoserna i USA´s karta och det såg ut som en mentalpatient utan sina mediciner. Gen Z tjänar pengar på sin nyupptäckta nykterhet och vår tids prostituerade är våra populära Influencers som slåss om uppmärksamheten. Kvällstidningarna fyllda med annonser idag för ingen köper ju längre papperstidningar. Själv börjar mitt tålamod tryta och uppgivenheten förlamar min livskraft. Mina katter har fullt upp  med att bevaka vårt revir för alla okastrerade värstingar som drar förbi på nätterna. Nonchalanta kattägare som skiter i sina katter gör mig bara mer förbannad och mina veterinärkostnader efter kattslagsmål börjar tära på psyket.

 Tur att vi har Mello, Robinson och Masked Singer att distrahera oss med till vårt importerade vin och våra exotiska maträtter som flugit över halva jordklotet för att du skall kunna njuta. Detta är snart ett minne blott när världshandeln kollapsar och vi får nöja oss med enbart europeiska produkter. Det svenska jordbruket går på knäna och ekologiska produkter får vi snart börja producera själva. Vi som har möjlighet. 

Massprotesterna fortsätter som sagt och det kanske finns lite hopp? Även juristerna och domstolarna börjar nu komma ikapp och försöker stoppa förvandlingen till en ren polisstat.

Trött astrolog 20 april (Hitlers födelsedag)

 

Hur kunde Hitler komma till makten? 21 min

Gullig opolitisk dokumentär om "vanliga" amerikaner idag

2019 > 02










 Jag får ofta höra att svartvita filmer inte är varken roliga eller bra och inte är "riktiga" filmer. För mig obegripligt, antagligen beroende på de hundratals svartvita filmer jag hunnit uppleva. Jag som växte upp på 60-talet med endast en svartvit TV och gick på matiné och såg Helan & Halvan, Bröderna Marx & Chaplin. Mina första serier på TV var dessutom alla i svartvitt; Perry Mason, Hitchcock, Bröderna Cartwright (Bonanza) och High Chaparral.

 När jag sedan växte upp och började gå på bio var ju allt i färg och man var alltid tidig så man inte missade den roliga reklamen innan filmen började - tvärtemot idag när man blir illamående av all smörja. Minns så väl de gigantiska pappfigurerna utanför bion av Gudfadern, Hajen, 2001 och Spartacus. Ofta återkom de äldre filmerna med några års mellanrum.

 Under de senaste 20 åren har mitt intresse för de svartvita serierna och filmerna fått en renässans. Har kunnat upptäcka The Twilight Zone, alla Alfred Hitchcock Presents och en massa stumfilmer från filmens guldålder som Metropolis, Nosferatu, Sunrise eller melodramerna med Janet Gaynor. När ljudfimen kom i slutet av 20-talet utvecklades flera olika genrer som gangsterfilmer, thrillers, romantiska komedier eller melodramer. Även experimentella filmer och dokumentärer kom tidigt. 30-talet var extremt spännande med alla "realistiska" filmer om fängelser, kriminalitet eller sociala orättvisor. På 40-talet utvecklades tekniken med ljus och bildkomposition och nya genrer kom, som Film Noir. När filmerna kom i färg så utvecklades tekniken därefter. Trots det realistiska med Färgfilmer fortsatte man dock göra filmer i svartvitt. Många episka filmer från 60-talet är idag klassiska, som Psycho (1960), Andrei Rublev (1966), To kill a mockingbird (1962) eller Dr Strangelove (1964). På Imdb´s lista TOP-250 finns det fortfarande 16 st filmer i svartvitt bland de 100 bästa. Även Ingmar Bergmans kanske två bästa filmer, Det sjunde inseglet (1957) och Smultronstället (1957) är ju i svartvitt.

 Faktum är att det under senare decennier kommit flera filmer helt i svartvitt som lyckats, ex The Elephant Man (1980), Raging Bull (1980) Schindlers list (1993), eller stumfilmen The Artist (2011) och märkligt nog har vi två filmer helt i svartvitt denna Oscarsgala, Roma och Cold War, där Roma dessutom är stor favorit. Jag har inte sett denna ännu men den finns på Netflix med svensk text.

 Idag har CGI (Computer Generated Images) svämmat över och man kan i bild inte skilja mellan fiction och verklighet. Skådespelarnas prestationer är inte heller lika viktiga som i de tidiga filmerna när de ofta bar hela filmen. Tekniken med explosioner och visuella effekter har gjort filmen mer till en drogupplevelse än en film och då känns det skönt att sätta på en gammal hederlig svartvit rulle, som enligt gamla topplistor, "Världens Bästa Film" - Citizen Kane (1941),  Casablanca (1942) eller någon av Kurosawas äldre, typ Seven Samurai (1954) eller varför inte någon av mästaren Chaplins odödliga verk, The Kid (1921), The Gold Rush (1925) eller The Great Dictator (1940).

 Får se om jag orkar se årets Oscarsgala. Apropå svartvitt så är det mest vitt idag utanför fönstret. Våren och värmen är i alla fall på väg...
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Trots 10 nomineringar vardera för favoriterna Roma och The Favourite vann min favorit Green Book årets Oscarsgala. Roma vann "bara" 3 och The Favourite endast 1 Oscar.

 
Läs hela inlägget »






















 Snart dags för årets Oscarsgala. Bilden visar inte årets datum. Årets gala går av stapeln natten till måndag 25 februari. 24 februari i Los Angeles.

Av en händelse så påbörjade jag igår på Alla Hjärtans Dag med att starta upp ett projekt med en Hemsida helt på engelska. Det kommer nog att ta lite tid men kommer att vara spännande att bygga ut med både bilder och text. Jag meddelar när projektet är klart för visning.

Snart ett år sedan min katthona Paikea somnade in och i mars ett år sedan pappa gick vidare och sorgen blir sakta lättare. Mammas avsked i slutet av juni markerar slutet på denna tunga sorgeprocess och livet är inte riktigt i balans ännu. Höst och vinter blev en fysisk paus med allt röjande och nya planer för hemmet börjar så sakta ta form.

Mina planer på en bok om film har legat i malpåse men jag tror den blir klar under året i alla fall. Tanken var att göra en slags antologi över filmens historia i ett astrologiskt perspektiv. Till exempel kanske vi vet att Denzel Washington är Stenbock men vi vet inte att han har sin Måne i Vattumannens tecken. Eftersom jag fokuserat mycket på denna brist inom astrologin tror jag det finns en viss nyfikenhet på vilka de är "egentligen", rent astrologiskt.

Filmens Värld förändras konstant och allt fortare. Idag exploderar utbudet när det gäller att erbjuda möjligheter att kolla på film och framför allt teveserier. NETFLIX känner nog de flesta till idag, men utbudet ökar fort och alla vill ha sin del av den lönsamma kakan. AMAZON, USANETWORK, CMORE, VIAPLAY och HBO och även en svensk site SFanytime.com erbjuder idag filmer och serier. Då själva Oscarsgalan enbart fokuserar på film kommer nog detta snart att förändras. Golden Globe har ju redan sedan 50-talet delat ut priser till olika kategorier och genrer inom televisionen.

När det gäller årets Oscars har jag inte hunnit se alla filmer men det är ett ovanligt starkt fält i år med olika kategorier. Flera med musikinslag och flera "blackish" med fokus på afroamerikanska skådespelare. Troligen beroende på kritiken de fått under senare år, typ "whiter than the Oscars".

På förhand finns flera stora favoriter, inte minst i den viktigaste kategorin Best Film, där den svartvita "Roma" ser ut att vinna. Av alla nominerade uppskattade jag mest "BlackKklansman", "Green Book" och musikfilmen "Bohemian Rhapsody" där min favorit från teveserien "Mr Robot", Rami Malek, är nominerad för Bästa Manliga Huvudroll. Filmen är ett porträtt av sångaren Freddie Mercury och gruppen Queen. Även politiken är tydlig i årets filmer, bl a i "Vice" där Christian Bale spelar George W. Bush vicepresident Dick Cheney.

Vi får givetvis hålla tummarna för det svenska bidraget "Gräns" som fick en nominering i Makeup men den lär inte vinna i denna hårda konkurrens. Har ej heller sett denna mystiska och fascinerande film. Även den unge Ludwig Göransson, född 1 september 1984, är nominerad för Score (filmmusik) med filmen "Black Panther".

Får se om jag hinner kommentera galan då det blir dags.

Grattis alla ni som hade en bra dag igår <3
 

Läs hela inlägget »

Massor av människor som reagerat som jag men denna en av mina personliga favoriter; Skorpionen Jimmy Kimmel <3

Jag hade fel... inte bara svenskar som kallas "die dumme schwede"...

Men vad i hela fridens namn är det för fel på USA och deras syn på kvinnor?

Majoriteten av den amerikanska befolkningen som har rösträtt röstar på en psykopatisk narcissist som föraktar kvinnor, gifter sig med en tjeckisk-amerikansk kvinna, en amerikansk tevepersonlighet (Marla Maples skorpion) och en slovensk-amerikansk kvinna och får 5 barn och sedan hatar utlänningar och vill bygga murar runt hela USA. Han ljuger ohämmat, låtsas vara en normal amerikan som jobbar på McDonalds och står åtalad för jag vet inte hur många brott. Lite som om Al Capone eller Charles Manson skulle väljas till president.

Hillary Clinton misslyckades 2016 och nu även Kamala Harris, som kanske föll för självbedrägeriet att tro att det räckte med aborträtten och kvinnors röster för att vinna.
När det i slutänden handlade om något så enkelt som "dina pengar i plånboken", dvs ekonomin i USA. Hela den stora klassen  av vanliga arbetare som kämpar med sitt hushåll och sina familjer och som fått lida för en pandemi och  sedan inte hunnit hämta sig.

Tror inte bara det var  jag som föll för detta självbedrägeri. Trump påtalade ofta att Harris hade en låg IQ  när han omedvetet nog menade att hans egna väljare var så dumma att de la sin röst på honom. Den  stora fixaren som skulle lösa alla problem och skapa Fred på Jorden... hahahaa.....

Tur att jag hann invända på slutet  om min oro över Månen i Stenbocken som hellre  ser tillbaka än framåt. Nåja, än är inte sista ordet sagt och det skall bli spännande att se vad det blir för konsekvenser av alla åtalen mot Trump.

Annars är hela denna process med valet ett enda stort skämt där halva befolkningen blivit grundlurad och bara visar sin egen brist på tillräcklig IQ. Shame on you, americans!

Vadå lugnt? Självklart blev del lugnt och inga oroligheter. Huliganerna fick ju se sin egen kandidat vinna. Då kommer inga vrål om valfusk hehe...

Vi hörs i januari.

2019 > 02










 Jag får ofta höra att svartvita filmer inte är varken roliga eller bra och inte är "riktiga" filmer. För mig obegripligt, antagligen beroende på de hundratals svartvita filmer jag hunnit uppleva. Jag som växte upp på 60-talet med endast en svartvit TV och gick på matiné och såg Helan & Halvan, Bröderna Marx & Chaplin. Mina första serier på TV var dessutom alla i svartvitt; Perry Mason, Hitchcock, Bröderna Cartwright (Bonanza) och High Chaparral.

 När jag sedan växte upp och började gå på bio var ju allt i färg och man var alltid tidig så man inte missade den roliga reklamen innan filmen började - tvärtemot idag när man blir illamående av all smörja. Minns så väl de gigantiska pappfigurerna utanför bion av Gudfadern, Hajen, 2001 och Spartacus. Ofta återkom de äldre filmerna med några års mellanrum.

 Under de senaste 20 åren har mitt intresse för de svartvita serierna och filmerna fått en renässans. Har kunnat upptäcka The Twilight Zone, alla Alfred Hitchcock Presents och en massa stumfilmer från filmens guldålder som Metropolis, Nosferatu, Sunrise eller melodramerna med Janet Gaynor. När ljudfimen kom i slutet av 20-talet utvecklades flera olika genrer som gangsterfilmer, thrillers, romantiska komedier eller melodramer. Även experimentella filmer och dokumentärer kom tidigt. 30-talet var extremt spännande med alla "realistiska" filmer om fängelser, kriminalitet eller sociala orättvisor. På 40-talet utvecklades tekniken med ljus och bildkomposition och nya genrer kom, som Film Noir. När filmerna kom i färg så utvecklades tekniken därefter. Trots det realistiska med Färgfilmer fortsatte man dock göra filmer i svartvitt. Många episka filmer från 60-talet är idag klassiska, som Psycho (1960), Andrei Rublev (1966), To kill a mockingbird (1962) eller Dr Strangelove (1964). På Imdb´s lista TOP-250 finns det fortfarande 16 st filmer i svartvitt bland de 100 bästa. Även Ingmar Bergmans kanske två bästa filmer, Det sjunde inseglet (1957) och Smultronstället (1957) är ju i svartvitt.

 Faktum är att det under senare decennier kommit flera filmer helt i svartvitt som lyckats, ex The Elephant Man (1980), Raging Bull (1980) Schindlers list (1993), eller stumfilmen The Artist (2011) och märkligt nog har vi två filmer helt i svartvitt denna Oscarsgala, Roma och Cold War, där Roma dessutom är stor favorit. Jag har inte sett denna ännu men den finns på Netflix med svensk text.

 Idag har CGI (Computer Generated Images) svämmat över och man kan i bild inte skilja mellan fiction och verklighet. Skådespelarnas prestationer är inte heller lika viktiga som i de tidiga filmerna när de ofta bar hela filmen. Tekniken med explosioner och visuella effekter har gjort filmen mer till en drogupplevelse än en film och då känns det skönt att sätta på en gammal hederlig svartvit rulle, som enligt gamla topplistor, "Världens Bästa Film" - Citizen Kane (1941),  Casablanca (1942) eller någon av Kurosawas äldre, typ Seven Samurai (1954) eller varför inte någon av mästaren Chaplins odödliga verk, The Kid (1921), The Gold Rush (1925) eller The Great Dictator (1940).

 Får se om jag orkar se årets Oscarsgala. Apropå svartvitt så är det mest vitt idag utanför fönstret. Våren och värmen är i alla fall på väg...
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Trots 10 nomineringar vardera för favoriterna Roma och The Favourite vann min favorit Green Book årets Oscarsgala. Roma vann "bara" 3 och The Favourite endast 1 Oscar.

 
Läs hela inlägget »






















 Snart dags för årets Oscarsgala. Bilden visar inte årets datum. Årets gala går av stapeln natten till måndag 25 februari. 24 februari i Los Angeles.

Av en händelse så påbörjade jag igår på Alla Hjärtans Dag med att starta upp ett projekt med en Hemsida helt på engelska. Det kommer nog att ta lite tid men kommer att vara spännande att bygga ut med både bilder och text. Jag meddelar när projektet är klart för visning.

Snart ett år sedan min katthona Paikea somnade in och i mars ett år sedan pappa gick vidare och sorgen blir sakta lättare. Mammas avsked i slutet av juni markerar slutet på denna tunga sorgeprocess och livet är inte riktigt i balans ännu. Höst och vinter blev en fysisk paus med allt röjande och nya planer för hemmet börjar så sakta ta form.

Mina planer på en bok om film har legat i malpåse men jag tror den blir klar under året i alla fall. Tanken var att göra en slags antologi över filmens historia i ett astrologiskt perspektiv. Till exempel kanske vi vet att Denzel Washington är Stenbock men vi vet inte att han har sin Måne i Vattumannens tecken. Eftersom jag fokuserat mycket på denna brist inom astrologin tror jag det finns en viss nyfikenhet på vilka de är "egentligen", rent astrologiskt.

Filmens Värld förändras konstant och allt fortare. Idag exploderar utbudet när det gäller att erbjuda möjligheter att kolla på film och framför allt teveserier. NETFLIX känner nog de flesta till idag, men utbudet ökar fort och alla vill ha sin del av den lönsamma kakan. AMAZON, USANETWORK, CMORE, VIAPLAY och HBO och även en svensk site SFanytime.com erbjuder idag filmer och serier. Då själva Oscarsgalan enbart fokuserar på film kommer nog detta snart att förändras. Golden Globe har ju redan sedan 50-talet delat ut priser till olika kategorier och genrer inom televisionen.

När det gäller årets Oscars har jag inte hunnit se alla filmer men det är ett ovanligt starkt fält i år med olika kategorier. Flera med musikinslag och flera "blackish" med fokus på afroamerikanska skådespelare. Troligen beroende på kritiken de fått under senare år, typ "whiter than the Oscars".

På förhand finns flera stora favoriter, inte minst i den viktigaste kategorin Best Film, där den svartvita "Roma" ser ut att vinna. Av alla nominerade uppskattade jag mest "BlackKklansman", "Green Book" och musikfilmen "Bohemian Rhapsody" där min favorit från teveserien "Mr Robot", Rami Malek, är nominerad för Bästa Manliga Huvudroll. Filmen är ett porträtt av sångaren Freddie Mercury och gruppen Queen. Även politiken är tydlig i årets filmer, bl a i "Vice" där Christian Bale spelar George W. Bush vicepresident Dick Cheney.

Vi får givetvis hålla tummarna för det svenska bidraget "Gräns" som fick en nominering i Makeup men den lär inte vinna i denna hårda konkurrens. Har ej heller sett denna mystiska och fascinerande film. Även den unge Ludwig Göransson, född 1 september 1984, är nominerad för Score (filmmusik) med filmen "Black Panther".

Får se om jag hinner kommentera galan då det blir dags.

Grattis alla ni som hade en bra dag igår <3
 

Läs hela inlägget »
Gamla ingången 2016

Musiken på denna sidan är ur Holst "Planet Suite" - "Uranus the Magician"