Oscarsgalan 2018

"You can´t win them all"

 REDIGERAT med rätt Vinnare i BLÅTT:
Mars månad och förhoppningsvis den sista "kalla" månaden. Kylan har kanske inte varit så svår i vinter men snö har vi fått mer än jag kan minnas. Åtminstone sedan 2002. Tack vare en snöslunga har den värsta mängden ändå kunnat försvinna men i förrgår lossnade ett av hjulen och delarna lär väl komma fram till våren. Med tanke på att jag är sjukpensionär pga ryggen så blir det lite onödigt oroligt att se all snö som vackert faller. Så länge det är kallt så är den visserligen lite lättare att flytta på men alla rörelser med ryggen är en pina även om det är lätt. Måste ta många pauser och lägga mig och göra yoga och stretcha tills jag blir varm igen. Nu ringde min vänlige granne Jonas och skall hjälpa mig med en traktor att få en liten bit ren så att Hemtjänsten kan komma med sina bilar i alla fall. 

 Ni som följt mina inlägg och hemsidor genom åren vet att jag försökt minimera allt som rör film, men nu är det Julafton i Hollywood på söndag-måndag 4-5 mars och jag vill bara nämna några reflektioner för er som är nyfikna.

I år verkar det dock som om man inte behöver vara astrolog för att se hur det skall gå. Det verkar finnas väldigt stora favoriter i de viktigare kategorierna och mina egna tips stämmer med experternas denna gången. Roligt nog är både jag och experterna lite osäkra på vem som vinner Best Film och även kategorin Bästa Utländska, där vi har Väduren Ruben Östlund med sin senaste The Square. Jag har i år inte ägnat mig åt varken kortfilmer, dokumentärer, animerade eller de tekniska kategorierna utan enbart de större viktiga. 

Som vanligt tar det mycket tid i anspråk att hinna se de viktigaste filmerna och kvalitén varierar oxå. Alla har jag inte sett med svensk text och några med uselt foto, så omdömen kan vara komplicerade. De flesta är dock släppta på diverse siter och jag har ganska enkelt kunnat konstatera att de flesta favoriterna lär hålla.

I kategorin Best Film lär det enbart stå mellan The shape of water och Three Billboards outside Billing, Illinois. Även om flera av de andra nominerade är bra så saknas kanske den där spetskvalitén. Jag hade lite svårt för Call me by your name (Bara 1 av 4 för Manus) även om den är uttalat provokativ. Lite för långsam och poetisk och inte mycket händer egentligen, undantaget kärlekskomplikationerna. Lady Bird (NOLL av 5) är väl ett bra drama mor-dotter men kändes lite för mycket med identitetskris. Dunkirk (Bara 3 tekniska av 8) var otroligt filmad och storstilat krigsdrama men utan egentlig handling eller karaktärer. Regissören Christopher Nolan har missat något viktigt denna gång. Phantom Thread (Bara 1 av 6) var även den mycket vacker och fascinerande men trots giganten Daniel Day-Lewis så griper den inte tag alls. Klockren vinnare av Costume troligen. 

Årets Spielberg The Post (NOLL av 2) är ju ett verklighetsbaserat drama om avslöjanden under Vietnamkriget men även här går det väldigt sakta och händer knappt något alls. Trots Streep och Tom Hanks faller den ganska platt. Darkest Hour (2 av 6) däremot var ett engagerande drama som visar oss fler sidor av den historiske Churchill och där Gary Oldman ÄR otroligt övertygande i sin huvudroll, vilket troligen ger honom en Oscar. Som film är den dock ingen Oscarsvinnare. Faktiskt är nog thrillern Get Out (Bara 1 av 4 för Manus) min favorit även om den inte lär vinna. Roligt att en skräck och thriller blir nominerad. Den innehåller ett par rejäla tvister och vändningar och är oerhört psykologisk och suggestiv. 

Valet mellan The shape of water och Three Billboards kan tyckas underligt. Den första fick 13 nomineringar och Billbords bara 7 men Billboards har betyget 8,3 och ligger på TOP-250-listan medan Shape of water endast har betyget 7,7. I Billboards händer det nästan FÖR MYCKET och i Shape of water anser inte bara jag att de kunde plockat bort en del onödiga scener. En del sexscener förtar både magin och det fascinerande i detta mystery-drama. Troligen därför ett lägre betyg. Regissören Guillermo del Toro kanske får en Oscar för Bästa Regi men håller nog ändå en slant på Billbords som vinnare. (Min enda miss)

Mina tips i rangordning;
Bästa Kvinnliga Huvudroll: Frances McDormand i Three Billboards.
Varning egentlig onödig men i så fall Sally Hawkins i The Shape of Water. 

Bästa Manliga Huvudroll: Gary Oldman i Darkest Hour. 
Varning för unge Timothee Chalamet i Call me by your name.

Bästa Kvinnliga Biroll; Klockrent Allison Janney i I, Tonya. Har tagit storslam och vunnit i princip allt redan, min favorit "C.J" från tv-serien West Wing. Skulle bomben slå ner kanske Laurie Metcalf i Lady Bird vinner. 

Bästa Manliga Biroll: Lika klockrent trotjänaren Sam Rockwell i Billboards även om jag föredragit Richard Jenkins i The Shape of Water eller Willem Dafoe i The Florida Project. 

Bästa Regi: Troligen Guillermo del Toro för The Shape of Water. Trots en kvinnlig regissör i Greta Gerwig för filmen Lady Bird

Adapted Screenplay: Call me by your name även om jag fördragit Mollys Game.

Original Screenplay: Svårt att skilja på Get Out och Billboards

Bästa Foto: Troligen Blade Runner 2049.

Bästa Kostym: Lika klockrent Phantom Thread

Makeup går troligen till Darkest Hour medan Shape of Water tar hem både Production Design och Original Score

Flera av de tekniska priserna går nog till Dunkirk (3) men Visual Effects står nog mellan War for the planet of the apes och Blade Runner 2049. 

Galans kanske största favorit lär ändå vara den animerade Coco som jag tror totalt var den bästa filmen under 2017.

Dokumentärerna har jag inte sett och utav Bästa utländska har jag bara sett en av The Square´s medtävlare, den ryska Loveless, och den var inte bättre än Ruben Östlunds. Största favoriten verkar dock den chilenska filmen om en transgender vara, A Fantastic Woman, men vi håller tummarna för The Square.

Slutligen finns det ytterligare två spännande anledningar att följa årets gala. Den ena är ju att se och höra hur de hanterar kuverten i år, med tanke på det historiska debaclet i fjol då de läste upp fel vinnare i den viktigaste kategorin Bästa Film och den andra lika spännande anledningen är att se hur de kommer att följa upp och kommentera effekterna av höstens drama kring #metoo#. Flera s.k. kändisar har ju blivit ratade och avslöjade efter kampanjen och jag vet att exempelvis förra årets vinnare i kategorin Bästa Manliga Huvudroll, Casey Affleck, inte lär dyka upp, vilket i sig är extremt ovanligt, eftersom förra årets vinnare av tradition alltid delar ut respektive pris i kategorierna manlig och kvinnlig.   

Lycka Till ni som orkar hålla er vakna,

Jacob
Torsdag 1 mars, Månen i Jungfrun, 
knappt 9 timmar innan Fullmånen 


 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-