Mest spännande inte Vinnarna utan arrangemanget?

 Jaha, så var det snart dags igen. Minns bara vagt några Oscarsgalor från 90-talet som sändes i efterhand. Är man småbarnsförälder finns annat att göra och filmer fanns ju förr bara på sega, hackande VHS. Mina första egentliga minnesbilder har jag från året då "Titanic" tog storslam o James Cameron jublade. Jag började dock aldrig följa galan direkt förrän efter milleniet. Minns att jag kollade några av vinnarna rent astrologiskt när "Gladiator" och Russell Crowe vann. Vill minnas att Väduren styrde den natten o Crowe är Vädur. Sedan minns jag faktiskt när "The Lord of the rings - Konungens återkomst" gjorde en s.k. Clean Sweep - dvs tog hem alla sina 11 nomineringar. Minns även när Michael Moore höll sitt ökända tal efter vinsten med "Bowling for Columbine" och han skällde ut dåvarande president Bush Jr efter noter. Efter denna incident så införde de s.k. fördröjning av sändningen så att de kunde censurera framtida incidenter, så det kan ni tacka MM för. 

 Tyvärr hittar jag knappt någon spänning i år vad gäller favoriter. Kan ju hoppas att det skräller i någon kategori men de flesta favoriterna verkar redan klara; Leo di Caprio i The Revenant, Brie Larson i Room, Foto The Revenant, Regi The Revenant, Bästa Manliga Biroll troligen till Stallone i Creed för lång o trogen tjänst. Är inte helt hundra på svenska Alicia men de flesta tippar henne. Personligen ser jag hellre Jennifer Jason Leigh i The Hateful Eight. 

 Övriga kategorier med troliga vinnare;

Bästa Adapted Screenplay: bergsäkert till The Big Short.
Bästa Original Screenplay; lika säkert till Spotlight.
Bästa Animerade; största favoriten Inside out.
Bästa Utländska; Son of Saul.
Bästa Dokumentär; Amy.

Dokumentär Short; Body Team 12.
Live Action Short; troligen Ave Maria men jämnt
.
Bästa Animated Short; troligen Sanjay´s super team.
Bästa Score; bergsäkert till 87-årige Morricone för The hateful eight.
Bästa Song väldigt öppet men kanske Lady Gaga för våldtäktsfilmen The hunting ground?
Bästa Makeup verkar gå till Mad Max.
Bästa Kostym lite osäkert men kan även den gå till Mad Max?


För de s.k. tekniska priserna lutar det åt att Mad Max tar de flesta och Star Wars kanske får ett, för Visual Effects?

Det kan bli så komiskt att galans stora vinnare blir Mad Max i antal statyetter, 6 st och The Revenant tar de tunga; Bästa Film, Regi, Foto o Leo. Jag är dock lite osäker på Bästa Film då Spotlight kan vara en farlig utmanare.

Då favoriterna tycks vinna så är jag mer spänd på själva galan. Debatten kring "the white Oscars" lär ligga i fokus och årets värd Vattumannen Chris Rock med Månen i Väduren lär ta alla tillfällen till att belysa detta. De rent astrologiska aspekterna är många och det kan bara inte ske utan oväntade incidenter. Kanske tacktalen upprör eller någon gör en personlig kupp? Spännande lär det dock bli. Jag håller tummarna med syrran Anna och hennes son Ted. Imorgon lär det bli en rejäl sovmorgon.

Trevlig natt med Månen o Mars i Skorpionen, Solen o Neptunus på samma grad i Fiskarna, Merkurius o Venus i Vattumannen.

RÄTTAT = BLÅTT - Rätt, RÖTT = Fel

Ja, mesta fokus låg som väntat på debatten om Black-&-White. Inledningstalet nästan pinsamt långt. Längsta på många år?
Dessutom kommenterades det i stort sett vid varje paus och de hade även med ett antal extra inslag som berörde denna "konflikt". Kändes nästan som det blev lite tjatigt.

 Mina tips gick väl in även om just alla tre Kortfilmer missades. Hade ju inte heller sett några av dem. Enda riktiga missen var väl Lady Gagas fantastiska insats som inte belönades med en Oscar utan där sången till en "usel" Bondfilm vann. 
 Att sedan "Spotlight" vann Bästa Film var kanske inte oväntat med tanke på att det var den mest politiska eller "viktiga" av de nominerade för just Bästa Film. Även vicepresidenten Joe Biden fick prata innan Lady Gaga och även han är just Skorpion som dominerade galan.  

Galans stora vinnare blev således Mad Max även om Spotlight vann.

The Martian, Carol, Star Wars, Brooklyn, Sicario och Steve Jobs blev helt utan, av de som hade fler än en nominering. 

 Nu lägger vi Leos efterlängtade och bejublade Oscar till handlingarna och inriktar oss på att få klar Boken.  

Bara ett år till nästa gala. 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-