POLITIK betyder Statskonst

När jag var ung på 70- och 80-talet och inte begrep något om politik eller politiker var det ändå mycket enkelt att begripa var man hörde hemma. Jag visste att vi levde i en Demokrati (folkstyre) och att min familj hörde till en lägre medelklass. Mamma som var ensamstående med oss tre barn och boende i ett arbetarklassområde (Södra Biskopsgården i Göteborg) och med fylla, knark, sniffning och simpel kriminalitet som hörde till vardagen.

Politiken var tydlig och rak; sossarna representerade arbetarklassen, centerpartiet var helt enkelt bönder, folkpartister (liberalerna dag) var de intellektuella, lärare, småföretagare och tjänstemän och moderaterna var helt enkelt de blåa, de "rika" egna företagarna och de som egentligen ägde majoriteten av företag i Sverige. Fortfarande anses aftonbladet vara en  sosseblaska och Expressen en högerblaska men det verkar inte vara många som inser detta.

Det fanns även en minoritet av kommunister till vänster och en liten klick "religiösa" längre till höger som senare blev KDS. Efter en del miljöskandaler på 70-talet bildades ett nytt parti, Miljöpartiet 1981, som var en slags protest mot etablissemanget med flummare och Gröna Vågen och motståndare till både hormoslyr och kärnkraft. Det var inte speciellt svårt att rösta eller välja vilka man "höll på"...

 Kärnkraftsolyckan i Harrisburg 1979 ledde till en folkomröstning om kärnkraften 1980 där det bestämdes att kärnkraften skulle avvecklas. Det var altså folket som valde att kärnkraften skulle avvecklas, inte Magdalena som man får höra idag.  Barsebäck låg dessutom för nära Köpenhamn och Danmark och ansågs farligast och stängdes 1999 och 2005. 2010 röstades det ja till att bygga nya kärnreaktorer men bara för att ersätta de gamla. 2015 fattade ägaren Vattenfall beslut om att stänga Ringhals 1 och 2 år 2020, respektive 2019, inte Magdalena som det låter som idag. Kan vara värt att tänka på när man hör gaphalsar i debatten idag.

Under 2000-talet har sedan gränserna sakta suddats ut. Geniet Reinfeldt kallade moderaterna för det "nya arbetarpartiet" och lovade alla arbetare en femhundring mer i plånboken - det skulle löna sig att arbeta - inte vara sjuk eller arbetslös - då blev det ättestupan istället och alla hade nu rätt att demonstrera på klassiska 1:a maj. Lite komiskt att se kostymklädda företagare gå med fanor på 1:a maj och demonstrera mot...?

Någon som minns det nyliberala partiet Ny Demokrati med "Greven och betjänten" Ian Wachtmeister och musikproducenten Bert Karlsson? Bildades 1991 och gick i konkurs 2000. Det bildades som ett skämt och var egentligen bara för lägre skatter... de fick 6,73 % 1991...

Oavsett vilken politik man håller på är det lätt att idag inse att den så kallade välfärden monterats ner och företag, skolor och sjukhus säljs ut till högstbjudande. Allt skall idag "löna sig" och du är inte patient utan kund på sjukhuset. Åldringsvården har tagits över av privata aktörer som drar ner på kostnader (läs personal och god mat) och friskolor exploderat eftersom de som har råd inte vill sätta sina barn i närmaste skolan bland dräggen, invandrarna och socialfallen. Vad gillar ni egentligen utförsäljningen av sverige idag? Kul att vänta på inställda tåg?

Har nu nästan motvilligt följt debatterna senaste veckan och konstaterar att den s.k. "Trumpismen" spridit sig snabbare än covid 19 bland politiker idag. Hätskhet, okontrollerad ilska och rena personangrepp och oförskämdheter är nästen ett "måste" för att samla politiska poäng för sitt partis överlevnad. Känns mest som att se på en episod av Monty Python och både skäms över att vara svensk och att höra uppenbara lögner upprepas som hypnotiska mantra...

Skall imorgon komma med en sista analys om valnatten detta "jävulska" datum 9/11 och avslöja partiledarnas svaga och starka punkter rent astrologiskt. Nu har TV 4 haft sin egen variant av cirkus och mellofestival där tankarna mest gick till gladiatorspelen i Rom. Får hoppas att SVT lyckas lite bättre ikväll.

Med Månen i Fiskarna och Fullmåne imorgon kl.12 har de dessvärre alla odds emot sig, suck...

"Den som inte bryr sig om politik har heller inget emot att andra bestämmer över dem och fattar alla beslut"

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-