Månen i Skorpionen på Oscarsgalan

Jag kan förstå människor som tar av sin Julbonus och flyger till varmare länder och vilar upp sig i solen. Min pappa, 90 år, får fortsätta frysa på grund av sin Waranmedicin men klagar sällan. Mamma, 80 år i maj, bor i varm lägenhet och klagar inte heller. Jag däremot klagar över det mesta. Har ägnat över 10 år åt renovering men huset drar mer än innan jag började. Snickaryrket var inte mitt kall denna gången, suck. Är däremot tacksam över den relativt milda vintern. Min snöslunga "Frosty" står overksam och ingen träningsvärk i mina armar. Kom väl knappt en decimeter i januari? Klimatförändring?

Oscarsgalan närmar sig och har även den ett kallt tema. Upprördhet över uteblivna nomineringar av svarta har lett till en infekterad debatt vilket lett till förändringar på sikt. New York Times hade en elak rubrik syftande på problemet när det var snöstorm i NY; "Whiter than the Oscars".

Flera filmer utspelar sig i kyla, såsom "The hateful eight" av Tarantino och Leo di Caprios efterlängtade Oscar för sin roll i det vinterfrusna o iskalla dramat "The revenant".
Mycket handlar annars om död och obehagliga upplevelser på olika sätt. Månen i Skorpionen Oscarsnatten avspeglar detta tydligt. Skulle kunna räkna upp ett 30-tal filmer på temat trauma och lidande men nöjer mig med att nämna ett par jag sett och lidit av/med.

Favoriten bland Documentary blir troligen "Amy" om sångerskan Amy Winehouse som tragiskt gick bort för tidigt, mest beroende på drogmissbruk.
En annan stark dokumentär, "What happened, Miss Simone?" handlar om den svarta sångerskan Nina Simone som var skolad konsertpianist men blev känd som agitator för de svarta under 60-talet och som senare konstaterades bipolär. Fruktansvärt liv med misshandel, droger och kriser.
"The look of silence" är en ren fortsättning på filmen "The act of killing" från 2012 som handlar om ett relativt okänt folkmord i Indonesien på 60-talet där miljoner mördades.
"Cartel land" tar upp knarkhandeln längs gränsen mellan USA o Mexico, där korruption, hot och våld är vardagsmat.
"Winter on fire" dokumenterar den våldsamma processen i Ukraina som fortfarande är aktuellt tyvärr. 

Bland Short Films handlar det om Ebolaviruset i Afrika i "Body Team 12" .
Hedersmord på kvinnor i Pakistan där över 1000 kvinnor dränks varje år, i filmen "A girl in the river; price of forgiveness".
I filmen "Chau, behind the lines" får vi följa ett överlevande offer från Vietnamkrigets dagar, skadad pga Agent Orange som amerikanerna använde.
En film handlar om inspelningen av "Shoah", film om holocaust under WW II. 
Bland Live Action Short films hittar vi "Day One" som behandlar en kvinnas roll i Afganistan.
En annan favorit "Shok" tar upp konflikten i Kosovo på 90-talet. "Stutterer" tar upp vanmakten med att stamma.

Den provokativa "Fifty shades of Grey" blev nominerad för en låt och handlar ju om sexualitet (Månen i Skorpionen) och Lady Gaga blev nominerad för sin låt "Til it happens to you" i filmen "The hunting ground" som tar upp våldtäkter på amerikanska colleges. (Måne Skorpionen)
En av mina favoriter "Racing Extinction" blev nominerad för en låt och tar upp mänsklighetens villkor idag och visar faktiskt på positiva metoder till förändring. 

Bland de mer kända filmerna handlar "The big short" om bakgrunden till finanskollapsen 2008, åter igen Månen i Skorpionen (storfinanser). "Brooklyn" är ett romantiskt drama om en kvinnas kärlekskval på 50-talet i USA som invandrare från Irland. Mycket vackert och välspelat och åter igen Månen i Skorpionen, som denna gång kan tolkas som kvinna med psykiskt lidande.
I årets Spielberg återvänder vi till "kalla kriget" i Europa och även här handlar det om psykiskt lidande, skuld och uppoffring.
"Mad Max" var enligt mig en ren skitfilm men handlar ju komiskt nog om bland annat en kvinna i huvudrollen som lider och hämnas, Månen Skorpionen.
Årets sci-fi från Ridley Scott, "The Martian", handlar ju om en olycka som får oanade konsekvenser och oxå om en ensam människas överlevnad och lidande, Månen i Skorpionen.
En av förhandsfavoriterna, "The Revenant", handlar ju om både överlevnad och hämnd och definitivt om lidande, Månen i Skorpionen.
"Room" är kanske mest slående, eftersom den handlar om både ett barn och en kvinna som tvingas leva inspärrade, Månen i Skorpionen klockrent.
Även en annan av favoriterna, "Spotlight", tar upp det förbjudna ämnet pedofiler och handlar om det verkliga avslöjandet av de katolska prästerna och övergreppen på barn. Månen i Skorpionen definitivt. 
I filmen "Trumbo" får vi följa ett av offren för McCarthys kommunistskräck i USA under 50- och 60-talet. Månen i Skorpionen - känslor och lidande i hemlighet.
Filmen om "Steve Jobs" kanske inte handlar om Månen i Skorpionen, men Jobs själv hade ett temperament som jag uppfattar som just Månen i Skorpionen, manipulerande, intensiv och maniskt genial. Han var Fisk med Månen i Väduren (som Bill Gates, Skorpion med Månen i Väduren).
"The Danish girl" är även den klockren Måne i Skorpionen eftersom den tar upp sexualiteten hos en transgender, en man som ville vara kvinna.
I filmen "Carol" behandlas temat lesbiska kvinnor, Månen i Skorpionen - förbjuden sexualitet.
Även i den udda filmen "45 years" tas ämnet upp, nu som svartsjuka hos ett gift par i 70-årsåldern. Måne Skorpion - svartsjuka/kontrollbehov.
Filmen "Joy" berör inte sexualiteten alls, men däremot en symbol för en stark, självständig kvinna som kämpar mot alla odds, Månen i Skorpionen.
Även filmen "Creed" berör symboliskt Månen i Skorpionen, nu som "tuff barndom", eftersom den unge killen aldrig fick leva med sin riktiga pappa innan han dog. Annars är ju Sylvester Stallone själv en symbol för Månen i Skorpionen. Både psykiskt och fysiskt lidande med en manisk vilja att överleva mot alla odds, som boxaren Rocky eller Vietnamveteranen Rambo. Hoppas och tror han får sin Oscar för rollen som den åldrade tränaren i "Creed". 

I Tarantinos "The hateful eight" har vi "hit the jackpot". Här har vi både en djävulsk kvinna i fokus, dödsdömd och som skall avrättas, och Tarantinos vanliga tema med hämnd och ond bråd död. Månen i Skorpionen in perfection.
Till och med den animerade favoriten "Inside out" (SE BILDEN) handlar ju om alla känslor som den lilla flickan har i hemlighet. Månen i Skorpionen på ett fantastiskt roligt sätt. Även ett barn som lider i hemlighet.
"Ex machina" handlar ju om en s.k. android, en kvinnlig robot med känslor? Månen i Skorpionen åter igen.
Även det intensiva dramat "Straight outta Compton" som handlar om fenomenet gangsta rap som i slutet av 80-talet och början på 90-talet ledde till otroliga konflikter och oroligheter i USA. Här har vi definitivt många starka, underliggande känslor som kommer till våldsamt uttryck och dessutom påverkar massor av människor. Månen i Skorpionen på ett kollektivt plan. (Fuck the police!) - apropå polisvåld/ rättegång där vita poliser blev friade.

Bland de nominerade för Bästa Utländska Film har jag bara sett 3 av 5 men alla berör Månen i Skorpionen .
Den danska "A War" tar upp det vidriga kriget i Afganistan och folkets lidande och den gripande "Theeb" handlar om en ung pojkes trauma i öknen under första världskriget.

Kanske den mest aktuella eller viktiga filmen ändå är filmen "Mustang" som behandlar kvinnors roll och situation i Turkiet idag. Vidrigt, spännande som en thriller, komiskt och fantastiskt välspelat om fem systrar och deras öden när de skall giftas bort mot sin vilja. En av mina absoluta favoriter. Månen i Skorpionen - kvinnor under tvång som kämpar för sin existens. Fulländad feminism!

Den troliga vinnaren "Son of Saul" utspelar sig i ett koncentrationsläger, där en man som tvingas bränna både levande och döda i ugnarna, lyckas rädda och gömma ett barn - Månen i Skorpionen klockrent!
En annan är "Embrace of the serpent" från Colombia som handlar om en shaman och healing. Absolut själsligt lidande och helande.

En annan typisk Måne i Skorpionen är thrillern "Sicario" som beskriver problemet med knarkhandel vid gränsen USA-Mexico och huvudrollen spelas av en kvinna, Emily Blunt, som manipuleras och blir indragen i kaoset. Fantastiskt nominerat foto och suggestivt soundtrack. Inget för känsliga! Grädden på moset Benicio del Toro i grym biroll.

Kändisar då?

Ja, Leonardo di Caprio som alla tror äntligen skall få sin Oscar är ju Skorpion och kompositören Ennio Morricone, 87 år, har både Sol och Måne i Skorpionen och får troligen en välförtjänt Oscar för musiken till Tarantinos "The hateful eight". 
Både Spielberg och Ridley Scott har Månen i Skorpionen men blir troligen utan i år. Nominerade Lady Gaga har även hon Månen i Skorpionen.

Vinnare då?

Mina egna betyg avspeglar inte mina tips:

Flera tunga favoriter jag tror vinner;

Bästa Film verkar stå mellan "The Revenant" o "Spotlight" - dött lopp för mig eftersom det är två helt olika filmer. Tips "Spotlight".
Regi står mellan "Revenant" och "Mad Max" - hoppas givetvis på "Revenant".
Bästa Manlig Huvudroll stenklart till Leo.
Bästa Kvinnliga Huvudroll lika stenklart till Brie Larson i "Room".
Bästa Manliga Biroll troligen Stallone. Synd för tvåan Mark Rylance i "Bridge of spies" - min favorit.
Bästa Kvinnliga Biroll troligen vår svenska Alicia i "The danish girl" men jag föredrar Jennifer Jason Leigh i "The hateful eight".
Originalmanus klockrent till "Spotlight"
Lika klart manus på bok "The Big Short".
Foto "The Revenant".
Kostym troligen "Cinderella" eller "Carol" som båda har Sandy Powell som designer. Hon tävlar mot sig själv :)
Makeup troligen till "Mad Max" och alla s.k. tekniska priser får nog "Mad Max" och "Star wars" slåss om. 
Animerad Film vinner garanterat åter igen Pixar-Disney med "Inside Out". (se min BILD ovan)  Extrem snyftvarning :(
Dokumentär troligen till "Amy" och lika stor favorit i Bästa Utländska är "Son of Saul".

Kortfilmerna kan jag inte bedöma, bara gissa.
Animerad Short till "Sanjay´s super team"?
Live action Short till "Ave Maria" eller "Shok"
och Documentary Short troligen till "Body team 12".

Sådär, nu slipper ni sitta uppe o kolla på aftonbladet.se´s tv-sändning natten mellan den 28-29 februari :)

Av årets 57 filmer och 121 st nomineringar har jag bara hunnit se 38 st och de 15 kortfilmerna finns bara som trailers på Youtube.

Avslutningsvis mina 10 st FEMMOR utan inbördes rangordning, då det är väldigt olika kategorier och genrer.

"The Revenant"
"Bridge of spies"
"Room"
"The hateful eight"
"Sicario"
"Inside out" (Animerad)
"Racing extinction" (Dokumentär men nominerad song)
"Amy" (Dokumentär)
"Winter on fire" (Dokumentär)
"Mustang"(Foreign)

Fotnot Trivia; Årets "vinnare" är redan skådespelaren Domnhall Gleeson, son till "Madeye Moody" Brendan Gleeson i Harry Potter. Han är med i hela fyra filmer med sammanlagt 22 nomineringar. Med i både "Star Wars", "The Revenant", "Brooklyn" och spelar mot Alicia i "Ex machina" - behöver man säga Lycka Till då?

vid tangentbordet cineasten Jacob, 11 februari, Månen i Väduren

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-