Valångest

(från filmen "The Wall" med Pink Floyd) (från filmen "The Wall" med Pink Floyd)

 

 Så var det dags igen. Nåja. Jag stod i en mindre kö på biblioteket redan i torsdags. Då jag bor ute i vildmarken vill jag inte tvingas åka 2 mil på söndagen fram och tillbaka bara för att lägga min röst. Tvingas förresten? Är det en skyldighet eller rättighet att gå och rösta idag? Snarare en slags förmån kanske. Läser lätt irriterad flera inlägg på facebook från personer som avskyr politik. De som ser all slags politik som onödigt tjafs och inte begriper skillnaden mellan Diktatur och Demokrati. Den som inte vill påverka (rösta) de som fattar beslut har heller ingen anledning att beklaga sig över vad som bestäms i Riksdagen, din Kommun eller Landsting, eller hur? Fårskocken lyder blint vallhunden (din lokala politiker) och rättar sig snällt i ledet.

 Det finns fortfarande länder på jorden där man varken kan eller får göra sin röst hörd. Jo, det är klart att det kräver ett visst mått av nyfikenhet och intelligens för att orka sätta sig in i vad Politik egentligen handlar om. Men populismen idag ger kalla kårar och man behöver inte ens vara politiskt medveten för att inse att den som är högljudd och har ett tydligt budskap ofta hörs mest. "Utrota alla valar - valar är inte djur!!!"

 Hösten 2015 såg Europa en tragisk folkvandring där människor flydde krig och dödsångest. Ju fler "invandrare" och "flyktingar" som nådde ända hit upp till det kalla Norden, ju högre lät protesterna från alla som är livrädda för det okända.

 Hur går det då i valet ikväll? Ja, eftersom stängningen av vallokalerna tangerar Nymånen i Jungfrun ikväll (20.03) så är det klockrent en helt "NY" process som inleds. Någon form av maktskifte uppenbarligen. Ser man till de inblandade partiledarna är det dock lite förvirrat. Vid förra valet 2014 skrek alla och gapade på Jimmie och hur gick det då? De gick upp från nära 6 till 13%. I denna valrörelse har samtliga fortsatt att attackera Sverigedemokraterna istället för att skärskåda deras ideologi eller politiska agenda. Fortsätter det såhär så får han väl snart sympatiröster för att han är ett offer eller hackkyckling?

 Oavsett om de rödgröna sitter kvar eller om den komplicerade Alliansen tar över så finns det egentligen bara en vinnare, nämligen Sverigedemokraterna. Min vilda, men fullt logiska gissning, är att de troligen gör ännu ett "rekordval", kanske uppåt 20% enligt opinionsmätningarna, och de kan rent teoretiskt hamna på samma nivå som både Socialdemokraterna och Moderaterna. Vi har således inte längre två block i riksdagen utan tre.

 Om nu både sossarna och moderaterna, de traditionellt största partierna, gör katastrofval, så hamnar vi i en sandlåda som mer liknar en sketch av Monty Python. Huvaligen... Kunde affärsmannen Trump förföra och locka 50 miljoner amerikaner med sin aggressiva hatpolitik så kan säkert även "die dumme schwede" lyssna till de extrema högerkrafterna i dagens polariserade Europa.

 Jag funderade ett ögonblick på att skriva lite om de olika politiska ideologierna men det skulle knappast hjälpa. När jag växte upp var skillnaderna ändå tydligare än idag. Vänster var vänster och höger var höger.

 När Fredrik Reinfeldt myntade "det nya arbetarpartiet Moderaterna" lyssnade "de nya arbetarna" lydigt och hjälpte dem att rasera a-kassan och startade en häxjakt på alla svaga i samhället. Kommer ni ihåg uttrycket "Det skall löna sig att arbeta"? Själv kontrade jag med min sjuka humor; "det skall löna sig att vara arbetslös eller utförsäkrad".
När sedan moderatrösterna vid nästa val 2014 flydde till Jimmie blev Fredrik sur och avgick...

 1:a Maj som ursprungligen var Arbetarnas enda dag att demonstrera har även den utvecklats till en "rättighet" för alla partierna idag. "Upp till kamp emot kvalen" låter lite komiskt när direktörer och företagsledare sjunger...

Håller tummarna inför årets politiska horrorshow,

 

Astrologiska miniporträtt av partiledarna;


Stefan Löfvén, Socialdemokraterna: Kräfta med Måne i Oxen.
Gustav Fridolin, Miljöpartiet: Oxe - Måne Vädur.
Isabella Lövin, Miljöpartiet: Vattuman - Måne Tvilling.
Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet: Stenbock - Måne Jungfru eller Vågen (okänt klockslag).

Ulf Kristersson, Moderaterna: Stenbock - Måne Tvilling.
Jan Björklund, Liberalerna: Vädur - Måne Vågen.
Annie Lööf, Centerpartiet: Kräfta - Måne Vågen.
Ebba Busch Thor, KDS: Vattuman - Måne Kräfta.

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna: Oxe - Måne Vattumannen.

 OBSERVERA att bilden i början inte representerar varken min politiska övertygelse eller har för avsikt att påverka läsaren. Bilden är tagen från filmen "Pink Floyd The Wall" från 1982 som handlar om en rockstjärna som attraheras av en extrem politisk rörelse. 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-